Najnovije vesti

PESAK PUSTINJE NEGEV 1.200 GODINA SKRIVAO DŽAMIJU: Jedna od najstarijih, muslimanskih bogomolja, iz perioda dolaska islama u Izrael!
Foto: EPA / Emil Aladjem

arheologija

PESAK PUSTINJE NEGEV 1.200 GODINA SKRIVAO DŽAMIJU: Jedna od najstarijih, muslimanskih bogomolja, iz perioda dolaska islama u Izrael!

Planeta

Arheolozi su danas saopštili da su u Izraelu otkrili ostatke jedne od najstarijih ruralnih džamija na svetu, izgrađene u vreme kada je islam stigao u svetu zemlju.

Izraelska agencija za antikvitete procenjuje da je džamija, otkrivena uoči nove izgradnje u beduinskom gradu Rahatu u pustinji Negev, izgrađena u 7. ili 8. veku, prenosi Rojters.

Postoje velike džamije za koje se zna da su iz tog perioda u Jerusalimu i Meki, ali retko je pronaći tako drevnu islamsku bogomolju koja je verovatno pripadala zajednici lokalnih poljoprivrednika, rekao je Gideon Avni, autoritet za antikvitete.

Na lokalitetu su iskopani ostaci džamije na otvorenom - pravougaona zgrada, otprilike veličine garaže za jedan automobil, sa molitvenom nišom okrenutom prema jugu, odnosno ka Meki.

"Ovo je jedna od najstarijih džamija poznatih sa početka dolaska islama u Izrael, nakon arapskog osvajanje 636. godine", rekao je Avni.

Otkriće sela i džamije u njegovoj blizini su značajan doprinos proučavanju istorije tokom ovog turbulentnog perioda, dodao je on.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...