RUSKI GENERAL ODRŽAO LEKCIJU STRATFORU: Umesto slabih tačaka S-400, pogledajte kako propada Patriot (VIDEO)
Foto: Profimedia, EPA

odsečno

RUSKI GENERAL ODRŽAO LEKCIJU STRATFORU: Umesto slabih tačaka S-400, pogledajte kako propada Patriot (VIDEO)

Planeta -

"Tekst američke kompanije Stratfor je obična izmišljotina koja je napisana ili iz neznanja ili svesnog omalovažavanja borbenih mogućnosti ruskog PVO sistema“- rekao je za internet portal Vzgljad general Aleksandar Gorkov.

Tako je on ocenio istraživanje američke kompanije za analitiku Stratfor, koja je utvrdila da je ruski PVO sistem S-400 „Trijumf“ veoma ranjiv kada dejstvuje izvan integrisanog sistema PRO, kao i da ima malu efikasnost protiv niskoletećih ciljeva kao što su krstareće rakete.

„U okviru kompleksa S-400 se nalazi samostalni komandni punkt sa autonomnom opremom za određivanje cilja (lokatorom) kao i vatrena sredstva, koja takođe imaju autonomne uređaje vazdušnog osmatranja koji otkrivaju ciljeve na svim visinama“- rekao je general Aleksandar Gorkov, bivši Načelnik vojske PVO u okviru VVS Rusije koji je obavljao ovu važnu funkciju u periodu 2000-2008 godina.

„Sistem može da radi u formacijskom skupu koji se sastoji od komandog punkta i tri-četiri vatrene jedinice. Vatrena sredstva diviziona pak mogu da dejstvuju i potpuno samostalno usmerivši se na pokrivanje pojedinih zona koji u taktičkom smislu mogu biti interesantne za neprijatelja“, odgovarajući na navode američke analitičke agencije Stratfor, prenosi srpski portal Marsonline.

Ekspert je tom prilikom posebno naglasio visoku autonomnost dejstva raketnog PVO sistema S-400 „Trijumf“, pojasnivši da kompleks poseduje više nego dovoljne sposobnosti za borbu, kako na malim, tako i na srednjim i velikim visinama.

Analitika američke kompanije Stratfor je objavila tekst u kome se navode slabe tačke ruskog PVO sistema S-400 „Trijumf“. Konkretno, američki eksperti su uvereni da ovi sistemi mogu postati veoma ranjivi ako se upotrebljavaju izvan uvezanog sistema protivraketne odbrane (sistem PVO, u kome su sve jedinice povezane jedna sa drugom, i u kome stalno razmenjuju informacije).

Takođe, američka kompanija Stratfor ukazuje na veoma nisku efikasnost sistema S-400 kada su u pitanju rakete koje koriste nisku trajektoriju leta.

„Šta američki analitičari imaju u vidu kada spominju izraz „ranjivost“? Naravno da svaki PVO sistem ima određen stepen ranjivosti. Samo kada se to procenjuje, gleda se koliko je veliki taj stepen. U slučaju sistema S-400, ukoliko neprijatelj uspe da lansira 150 raketa klase vazduh-zemlja, onda će sigurno jedna od njih pogoditi svoju metu. Ovde se radi o izuzetno visokom stepenu borbene žilavosti“- konstatovao je ruski general.

Što se tiče meta koje lete na izuzetno malim visinama >50metara (kao što su krstareće rakete) i ovde je sistem S-400 više nego efikasan, napomenuo je vojni ekspert.

„Prethodna generacije raketnih PVO sistema velikog dometa S-300 je u svojoj tehničko-taktičkoj specifikaciji imale precizne brojke kada je u pitanju borba protiv krstrarećih raketa čija se trajektorija nalazi na visini od 50 metara. Ovaj raketni sistem je sa jednom raketom imao verovatnoću obaranja od 70 odsto, a sa dve – 90 odsto uspešnosti“- rekao je Gorkov.

„Što se tiče sistema S-400 verovatnoća uništenja ovakvog cilja sa jednom raketom je daleko veća nego kod sistema S-400. Dakle, zaključci američkih analitičara su ili plod neznanja ili svesni pokušaj da se veštački umanje borbene sposobnosti ruskog raketnog sistema S-400. Bolje im je da malo više obrate pažnju svoj sistem Patriot, koji ima neuporedivo slabije mogućnosti u odnosu na ruski S-400“, kategoričan je ruski general.

Kurir.rs/Russia Beyond

Foto: Profimedia / EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja