PRVO NASLEDILA MERKELOVU NA ČELU PARTIJE, A SAD POSTALA MINISTARKA ODBRANE! Anegret je želela da bude babica i učiteljica, pa zaglavila u politici! Voli rok, ima 3 dece, a od toga što radi vikendom pada vilica! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA, AP

MUNJEVITO NAPREDOVANJE

PRVO NASLEDILA MERKELOVU NA ČELU PARTIJE, A SAD POSTALA MINISTARKA ODBRANE! Anegret je želela da bude babica i učiteljica, pa zaglavila u politici! Voli rok, ima 3 dece, a od toga što radi vikendom pada vilica! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Anegret Kramp-Karenbauer (57) nasledila je Ursulu fon der Lejen koja je postala šefica Evropske komisije, na mestu nemačke ministarke obrane. Osim toga popularno zvana AKK je nedavno izabrana za šeficu CDU-a nakon što je Merkel otišla sa čela stranke.

AKK je u Bundestagu aktivna od 1998. godine. Kao i Ursula fon der Lejen, ona je bliska saradnica nemačke kancelarke Angele Merkel.

Rođena je u Pitlingenu gde i danas živi. Bila je peto od šestoro dece, a njena najstarija sestra je umrla pre nego se Anegret rodila. Udala se 1984. godine za rudarskog inženjera i imaju troje dece.

Njen suprug Helmut Karenbauer ostavio je karijeru kako bi se mogao da se brine o porodici.

"Dogovorili smo se da će onaj ko bolje zarađuje, raditi, a drugi će redukovati svoju karijeru. Ako se išta u mojoj političkoj karijeri promeni, zamenićemo se. Ali kada sam ja vikendom kod kuće, kuvam i idem u prodavnicu", objasnila je.

AKK o svom privatnom životu retko govori, a u jednom intervjuu je rekla da su joj hobiji sport, ples i slušanje muzike. "Slušam obično stariju rok muziku, ali i gospel i francuske šansone. Ponekad slušam i hardrok npr. Red Hot Čili Pepers", kaže AKK.

Osim toga voli da čita, a nikada ne propušta karneval. Pre mature je htela da bude babica, a onda je razmišljala o tome da postane učiteljica.

"Bila sam uvek uzoran učenik, više štreberka", rekla je.

Kratku kosu je oduvek nosila. Kaže kako nema živaca da čeka da joj kosa poraste. Tvrdi da nikada nije pušila džoint i da je na prvom sastanku sa suprugom gledala motocikle.

"On obožava motocikle i često i mene vozi", kaže AKK.

S 18 godina je postala članica CDU-a i otkrila je strast prema politici.

Politiku Angele Merkel prema migrantima AKK podržava, ali misli i da su napravljene neke velike greške. AKK zastupa više konzervativna gledišta.

Podržava jednogodišnje služenje vojnog roka, skeptična je prema brakovima za sve i dovodi u pitanje dvojno državljanstvo koje Turci i Turkinje imaju u Nemačkoj, pišu mediji.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track