VRUĆINE TUKU SVE REKORDE:  Zemlja se kuva, ovo je bio NAJTOPLIJI JUN otkad se meri temperatura! (VIDEO)
Foto: EPA, AP

sve toplije

VRUĆINE TUKU SVE REKORDE: Zemlja se kuva, ovo je bio NAJTOPLIJI JUN otkad se meri temperatura! (VIDEO)

Planeta -

Podaci koje su u četvrtak objavili američki naučnici za juni pokazuju ono što ljudi u Evropi i delovima Afrike i Južne Amerike već znaju, a osetili su i na svojoj koži.

Temperature širom sveta oborile su rekordne vrednosti su za taj mesec. Juni 2019. najtopliji je u proteklih 140 godina koliko se mere i beleže temperature, pokazuje analiza Nacionale uprave za okeane i atmosferu (NOAA).

Raniji rekord je držao juni 2016. godine. Globalni klimatski izvještaj NOAA za juni pokazuje da su temperature tla i okeana 0,95 stepeni iznad proseka za 20. vek od 15,5 stepeni Celzijusa.

Rekordno visoke temperature tokom juna 2019. zabeležene su u delovima centralne i istočne Evrope, Severne Rusije, Azije, Afrike, Južne Amerike i iznad delova Indijskog, Tihog i Atlantskog okeana, prema NOAA.

Prema najnovijim istraživanjima, koje je objavio britanski Gardijan, do 2050. 77 odsto gradova proći će kroz dramatične i potencijalno katastrofalne promene.

U svakom delu sveta raste mogućnost meteoroloških pojava koje na tom području nisu bile zabeležene, i to za 22 odsto.

Istraživači Krauter laba su zaključili da će do 2050. gradovi severne hemisfere, sa trenutno umerenom ili hladnom klimom, u budućnosti ličiti na gradove koji su 1.000 kilometara bliže ekvatoru.

Posebno će biti pogođeni evropski gradovi, a prema predviđanjima naučnika, London će do 2050. po temperaturama biti kao današnja Barselona, u Moskvi će biti kao u Sofiji, a u Stokholmu kao u Beču.

Kurir.rs/radiosarajevo.ba

Foto EPA, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track