IRAN IZNEO NOVE DETALJE O TANKERU: Zaustavili smo ga jer se sudario sa iranskim ribarskim brodom, oštetio ga i nije reagovao na uzbunu!
Foto: EPA / Jan Verhoog

incident u ormuskom moreuzu

IRAN IZNEO NOVE DETALJE O TANKERU: Zaustavili smo ga jer se sudario sa iranskim ribarskim brodom, oštetio ga i nije reagovao na uzbunu!

Planeta -

Iran je zaplenio britanski tanker "Stena Impero" zbog toga što je učestvovao u sudaru sa iranskim ribarskim brodom, objavila je iranska agencija IRNA.

Britanski tanker navodno je oštetio ribarski brod, a zatim nije odgovorio na poziv malog broda za uzbunu.

Ribarski brod je obavestio iransku organizaciju za lučku i pomorsku plovidbu koja je o tome informisala Revolucionalnu gardu, nakon čega su njeni brodovi usmerili britanski tanker u iransku luku radi istrage, navodi IRNA.

AP ocenjuje da bi pokušaj Irana da ponudi "tehničko" objašnjenje za zaplenu tankera, mogao bi da signalizira moguću deeskalaciju tenzija u Ormuskom moreuzu koji je od strateškog značaja za svetsku trgovinu.

Sva 23 člana posade tankera sada su u bazi Bandar Abas i ostaće na plovilu do okončanja istrage, rekao je direktor Organizacije za lučku i pomorsku plovidbu u provnciji Hormozgan, Alahmorad Afifipur za agenciju Fars.

foto: EPA

Posadu čini 18 državljana Indije i još pet pripadnika drugih nacionalnosti.

Iranci su na kratko zadržali još jedan britanski brod, ali mu je potom dozvoljeno da nastavi plovidbu.

Britanija je ranije saopstila da traži hitno informacije o tankeru koji je išao ka Saudijskoj Arabiji i iznenada promenio kurs posle prolaska kroz Ormuski moreuz.

Tenzije između Zapada i Irana porasle su od početka jula kada je britanska mornarica zaplenila iranski tanker kod Gibraltara zbog sumnje da krijumčari naftu u Siriju kršeći sankcije EU.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Jan Verhoog

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track