Gori Bosna, najteže u Trebinju

Požara na desetine

Gori Bosna, najteže u Trebinju

Planeta -
Požar se širi i prema Srebrenici i zahvatio je jednu miniranu kotlinu na više od dva kilometra od naselja, gde se prošle noći čulo više eksplozija

BANJALUKA - U Bosni i Hercegovini bukti nekoliko desetina požara, a najteža situacija u Trebinju, Tomislavgradu i Konjicu.Požari se gase helikopterima Oružanih snaga BiH čiji kapacitet, međutim, nije dovoljan. Niski šumski požar, koji je pre dva dana izbio u brdima iznad Srebrenice, nije ugašen, niti lokalizovan, ali je zaustavljeno njegovo širenje i delimično je pod kontrolom na delu pristupačnog i neminiranog terena, rekao je dežurni u Štabu civilne zaštite ove opštine, Hasudin Mustafić.Mustafić kaže da se požar polako širi miniranim terenom prema selu Zalazje. Vatrogasci i radnici srebreničkog Šumskog gazdinstva 'Drina' su na terenu. Požar se širi i prema Srebrenici i zahvatio je jednu miniranu kotlinu na više od dva kilometra od naselja, gde se prošle noći čulo više eksplozija, ali, srećom, niko nije povređen, saopštio je Mustafić.

On je naglasio da se na tom terenu, da bi se zaštitili ljudski životi, ništa ne radi, a da se i dalje širenje požara obuzdava tamo gde je to moguće.

Republička uprava civilne zaštite saopštila je da su aktivni požari u rejonu Leotara, LJubomira, Duži i Pijavica, dok je ugašen požar na Volujcu, a tokom dana očekuje se pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH.U Federaciji, najalarmantnija situacija u Konjicu u kojem su ugroženi meštani nekoliko sela."Trenutno nam pomaže EUFOR-ov helikopter koji gasi požare iznad Glavatičeva. U maju su nam u pomoć stigla dva kanadera. Da ih nije bilo tih dana iznad Konjica, velika bi nas nesreća zadesila. Očekujemo kako će nam kanaderi iz Hrvatske i ovih dana doći u pomoć", kaže za portal Klix.ba Rešad Buturović, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Konjica.Buturović kao i mnogi građani ogorčeni su činjenicom da BiH do sada nije bila u stanju da kupi bar jedan kanader ili "ertraktor".Slična situacija je i na području Tomislavgrada, odnosno Kantona 10. Iako meštani još uvek nisu ugroženi požarom, niko ne garantuje da se to neće desiti u toku noći ili u narednim danima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track