DAN D ZA VELIKU BRITANIJU, DOBIJA NOVOG PREMIJERA: Borba između rivala je bila žestoka, a politička bura ne prestaje! Džonson važi za favorita, ali bi njegov izbor mogao da napravi pometnju! (VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/ITV News

ČEKAJU SE REZULTATI

DAN D ZA VELIKU BRITANIJU, DOBIJA NOVOG PREMIJERA: Borba između rivala je bila žestoka, a politička bura ne prestaje! Džonson važi za favorita, ali bi njegov izbor mogao da napravi pometnju! (VIDEO)

Planeta -

Članovi britanske vladajuće Konzervativne stranke obavili su glasanje za novog lidera stranke, koji će biti novi premijer. Rezultat će danas biti objavljen.

Konzervativci su se izjašnjavali između bivšeg i sadašnjeg šefa diplomatije, Borisa Džonsona i Džeremija Hanta.

Prema svim anketama, Džonson, koji je obećao da će izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije sa ili bez dogovora, snažan je favorit, prenosi AP.

Nekoliko članova vlade Tereze Mej izjavilo je da će podneti ostavku pre nego što ih Džonson otpusti zbog protivljenja njegovoj nameri da Britaniju izvede iz Evropske unije bez sporazuma.

Ministar za Evropu i Ameriku i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije Alen Dankan podneo je danas ostavku, saopštio je Forin ofis.

Dankan, koji se smatra pristalicom EU, optužio je Džonsona, favorita za mesto budućeg premijera, da nije podržao britanskog ambasadora u Vašingtonu nakon što je procurila informacija o njegovim ocenama o administraciji američkog predsednika Donalda Trampa, preneo je Rojters.

Britanski ministar finansija Filip Hamond i njegov kolega ministar pravosudja Dejvid Gok izjavili su juče da će podneti ostavku u sredu ako Džonson preuzme kabinet.

"Ja sam siguran da neću biti otpušten, zato što ću podneti ostavku pre nego što do toga dodje. Pod pretpostavkom da Boris Džonson postane premijer, shvatam da bi njegovi uslovi za služenje u njegovoj vladi obuhvatali prihvatanje izlaska iz EU bez sporazuma 31. oktobra. To nije nešto što bih ja ikada mogao da potpišem", kazao je Hamond u emisiji BBC.

Gak je poručio da neće moći da nastavi rad u vladi pod Džonsonom ukoliko on bude tražio Bregzit bez sporazuma s EU, ocenivši da bi takav potez Londona vodio nacionalnom poniženju.

Džonson je prošle noći završio spisak osoblja koji će mu se pridružiti u Dauning stritu. Tereza Mej će u sredu poslednji put odgovarati na pitanja pred parlamentom, nakon čega će otići u Bakingemsku palatu da podnese ostavku. Očekuje se da će potom Džonson održati prvi govor kao premijer oko 17.00 popodne po lokalnom vremenu, a kasnije uveče da će imenovati članove kabineta.

Pobuna u redovima torijevaca

Što se tiče torijevaca, šestorica njih mogla bi da “prelete” u liberalne demokrate ako Džonson sutra postane lider stranke. Šest ministara takozvanog “Gokovog odreda” – imenovanog prema ministru pravde – snažno se protivi Bregzitu bez sporazuma i očekuje se da će napustiti funkcije i udružiti se protiv Džonsona iz zadnjih redova parlamenta

Džonson će kad postane premijer imati tanku većinu u Donjem domu parlamenta od svega četvorice, koja bi mogla spasti i na dvojicu ako torijevci izgube naknadne izbore sledećeg meseca.

Grupa pobunjenika treba da održi razgovore sa ostalim u stranci ove nedelje i moglo bi biti reči o izglasavanju nepoverenja Džonsonu. Moglo bi čak doći do toga da se priključe liberalnim demokratama i uskrate Džonsonu većinu, uprkos podršci Demokratsko unionističke partije.

Spoljni problemi

A Džonsonu ne preti "frka" samo iz sopstvenih redova. Juče je irska vlada zauzela oštar stav zbog njegovih zahteva za boljim Bregzit sporazumom. Zamenik irskog premijera Sajmon Koveni insistira da EU neće pregovarati ponovo o sporazumu i juče je odbacio ideju o vremenskom ograničenju po spornom pitanju uvođenja fizičke granice u Severnoj Irskoj.

Danas je londonski “Tajms” preneo da Evropska komisija priprema paket pomoći za Irsku vredan više milijardi funti, kako bi ta zemlja neutralisala ekonomske štete u slučaju Bregzita bez dogovora. Tačan iznos paketa pomoći nije naveden. Koveni je odbacio navode o kompromisu između EU i Džonsona o postojećem sporazumu o Bregzitu "samo zato što se promenio premijer".

"Prosto nećemo odustati od tog sporazuma o povlačenju. Činjenice, kompleksnost i ranjivost irskog ostrva se ne menjaju. EU je jasno stavila do znanja da mi želimo da sarađujemo sa novim premijerom Britanije i izbegnemo Bregzit bez dogovora", istakao je Koveni.

On je Džonsonov pristup opisao kao "daj mi ono što hoću ili ću spaliti svima kuću".

Džonson je obećao da će Britanija napustiti EU "ili umreti" prema utvrđenom roku 31. oktobra ove godine. On je prošle nedelje pooštrio svoj stav prema Bregzitu insistiranjem da neće prihvatiti manje promene po pitanju sporne irske granice.

Kurir.rs/Tanjug/Dejli Mejl

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track