DŽONSONOV PUT OD NOVINARA DO PREMIJERA: Poznat po gafovima i svađi sa Džejmijem Oliverom ali i majstor za privlačenje glasova!
Foto: EPA / Neil Hall / Pool

zameniće mejovu

DŽONSONOV PUT OD NOVINARA DO PREMIJERA: Poznat po gafovima i svađi sa Džejmijem Oliverom ali i majstor za privlačenje glasova!

Planeta -

Boris Džonson, koji je danas izaran za šefa britanske Konzervativne stranke a samim tim i naslednika Tereze Mej u Dauning stritu br.10, ne spada u konvencionalne političare, a sudeći po njegovim dosadašnjim gafovima često će biti na naslovnim stranama svetskih medija.

Džonson je bio novinar, gradonačelnik Londona, najveći zagovarač Bregzita, a potom i ministar spoljnih poslova Velike Britanije.

foto: AP / Andrew Parsons / Pool

Rođen je 1964. u Njujorku, a ima britanske, francuske, nemačke, ali turske korene, s obzirom na to da mu je predak bio Ali Kemal, ministar unutrašnjih poslova u Otomanskom carstvu.

Mediji ga opisuju kao političara slobodnog duha, bez dlake na jeziku i s minimumom političke korektnosti.

Izmislio izjavu sagovornika

Devedesetih godina radio je kao novinar, a jedno vreme je živeo u Briselu, protiv čijeg se uticaja kasnije žestoko borio tokom kampanje za izlazak iz Unije. Kao novinar je radio za britanski Telegraf gde je dobio otkaz jer je izmislio izjavu sagovornika.

foto: AP / Frank Augstein

Nakon toga se posvetio politici. Postaje gradonačelnik Londona i član Konzervativne partije. Funkciju gradonačelnika Londona obavljao je u dva mandata, počevši od 2008. godine.

Tokom njegovog gradonačelničkog mandata ostala je zapamćena njegova svađa s kuvarom Džejmijem Oliverom. Takođe, pamti se njegova uvreda na račun naroda Papue Nove Gvineje, jer je tamošnje ljude nazvao kanibalima. Uvredio je i grad Portsmut, koji je nazvao leglom droge, gojaznih ljudi i neproduktivnosti.

foto: AP / Stefan Rousseau / PA

Ostalo je zapamćeno da je jednom igrao ragbi sa 10-godišnjim Japancem kojeg je skoro sravnio sa zemljom, a incident se desio tokom posete Tokiju.

Majstor za privlačenje glasova, ima Trampove simpatije

foto: AP / Matt Dunham Pool

Ali, uprkos svim gafovima, Džonson je majstor za privlačenje glasova birača. I pored brojnih optužbi, uspeo je da uveri većinu Britanaca da EU nije pravi izbor za njih, što je rezultiralo podrškom Bregzitu na referendumu. Njegov ulazak u kampanju za referendum bio je presudan za pobedu zagovarača Bregzita 2016. Nakon izglasavanja Bregzita i pada tadašnje vlade, Džonson je postao ministar spoljnih poslova.

Jedan je od prvih svetskih zvaničnika koji je pozvao da se prekine masovna histerija i kukanje kada je Donald Tramp postao predsednik SAD.

Tramp je tako danas prvi od svetskih lidera čestitao Džonsonu i poručio da misli da će biti sjajan premijer Velike Britanije.

Vređao svetske lidere

Džonson ima i istoriju gafova prilikom putovanja u inostranstvo i neuzdržanosti u kritikovanju stranih lidera.

Ruskog predsednika Vladimira Putina svojevremeno je uporedio s Elfom iz filma Hari Poter, ali je dodao da je Putin, za razliku od lika iz dečijeg filma, nemilosrdni i manipulativni tiranin.

CNN je ranije pisao da je Džonson uvrijedio praktično sve važne političare u SAD, uključujući bivše predsednike Baraka Obamu, Džordža Buša, kao i Hilari Klinton, koju je nazvao sadističkom medicinskom sestrom u mentalnoj ustanovi.

Kurir.rs / Avaz

Foto: EPA / Neil Hall / Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track