Najnovije vesti

NAJJAČI UDAR HAKERA NA RUSKE SLUŽBE BEZBEDNOSTI: Provalili u sistem FSB i ukrali masu podataka među njima  DRŽAVNE TAJNE
Foto: Printscreen wikipedia/profimedia

haos

NAJJAČI UDAR HAKERA NA RUSKE SLUŽBE BEZBEDNOSTI: Provalili u sistem FSB i ukrali masu podataka među njima DRŽAVNE TAJNE

Planeta

Hakerska grupa "Ov1ru$" upala je, pre nedelju dana, u kompjuterski sistem firme SyTech, koja se bavi održavanjem računara Ruske federalne službe bezbednosti (FSB) i ukrala 7,5 terabajta podataka.

Ovaj napadu verovatno predstavlja jedan od najvećih slučajeva ugrožavanja sajber bezbednosti u Rusiji. Poređenja radi, prosečan današnji prenosivi disk ima kapacitet od jednog terabajta.

Osim što su se  preuzeli veoma osetljive podatke, hakeri su izmenili i zvanični internet sajt kompanije SyTec. Grupa Ov1ru$, međutim, nije zadržala podatke za sebe, već ih je prosledila drugoj, dobro poznatoj, grupi hakera Digital Revolution, a oni dalje medijima.

Među podacima koji su tako postali javni našlo se i 20 tajnih inicijativa i imena zaposlenih u SyTechu koji su sa njima povezani. Međutim mediji koji su dobili ukradene podatke, tvrde da se među ukradenim podacima ne nalaze ruske državne tajne.

To, međutim, ne znači da otkriveni projekti ili inicijative nisu veoma interesantni, iako je dobar deo njih donekle poznat javnosti. Tako projekt "Nautilus" navodno predviđa identifikaciju ruskih korisnika koji internetom surfuju anonimno (pomoću pregledača Tor).

Projekt "Mentor", s druge strane, cilja na ruske kompanije i prikuplja njihove podatke, dok se projekti "Hope" i "Tax-3" odnose na stvaranje ruskog interneta.

Hakeri tvrde da nisu menjali objavljene podatke. Federalna služba bezbednosti i vlada Rusije još se nisu oglasile povodom ovog hakerskog napada.

Kurir.rs/asiatimes.com

Foto printscreen  Wikipedia/Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...