EKSTREMNI TOPLOTNI TALAS STIGAO U EVROPU: Pali prvi rekordi, a najgore tek dolazi! Evo kada će konačno stići zahlađenje (VIDEO)
Foto: EPA/AP

drugi talas za manje od mesec dana

EKSTREMNI TOPLOTNI TALAS STIGAO U EVROPU: Pali prvi rekordi, a najgore tek dolazi! Evo kada će konačno stići zahlađenje (VIDEO)

Planeta -

Kratak, ali snažan toplotni talas zahvatio je u utorak severozapadnu Evropu pojačavajući strah od još veće suše, a rekordna temperatura izmerena je u francuskom Bordou - 41,2 stepena.

Temperature će idućih dana nastaviti da rastu u čitavoj zapadnoj Evropi, ali već u petak počeće da padaju, predviđaju meteorolozi.

foto: EPA

Vlasti Pariza uvele su treći od četiri stepena plana odbrane od ekstremnih temperatura koji predviđa otvaranje "dvorana za osveženje" u javnim objektima i postavljanje privremenih javnih česama i raspršivača vlage kao i niz mera namenjenih starijim građanima, najvećim žrtvama letnjih žega kada je 2003, samo u Francuskoj, umrlo skoro 15.000 ljudi

Slične mere sprovode i u drugim evropskim gradovima. U Belgiji se upozorenje na "jaku žegu" odnosi na sve delove zemlje osim obale i na snazi je do petka u ponoć. Očekuje se temperatura veća od istorijskog rekorda, 38,8 stepeni, zabeleženog 27. juna 1947.

foto: EPA

U zapadnoj Flandriji guverner je izdao zabranu pušenja i paljenja vatre na otvorenom zbog opasnosti od požara.

foto: AP

U Nemačkoj bi temperatura mogla da se popne do 41 u okolini Kelna.

"Toksična kombinacija" vlažne toplote i polena mogla bi da bude vrlo opasna za 5,4 miliona ljudi u Velikoj Britaniji koji pate od astme.

Ovaj toplotni talas, drugi za manje od mesec dana, nakon onog krajem juna, pojačava strah od ekstremne suše u budućem razdoblju.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track