STRANKA VLADIMIRA ZELENSKOG UBEDLJIVO DO MANDATA: Osvojili 43 odsto glasova na parlamentarnim izborima
Foto: EPA

obećao reforme

STRANKA VLADIMIRA ZELENSKOG UBEDLJIVO DO MANDATA: Osvojili 43 odsto glasova na parlamentarnim izborima

Planeta -

Stranka novog predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog osvojila je ubedljivu većinu mandata na parlamentarnim izborima u nedelju što bi trebalo da mu olakša sprovođenje reformi koje je obećao.

Izborna komisija je navela da je na osnovu 98 odsto prebrojanih glasačkih listića, stranka Zelenskog "Sluga naroda" dobila 43 odsto glasova na izborima za 225 mandata koji se raspodeljuju po proporcionalom sistemu, dok njeni kandidati vode u trci za 176 od 199 poslaničkih mesta koja se po većinskom sistemu biraju u pojedinačlnim biračkim okruzima.

foto: EPA

Na izborima održanim u nedelju, drugo mesto zauzela je stranka tajkuna Viktora Medvedčuka, jednog od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, koja je dobila 13 odsto glasova po proporcionalnom sistemu i 19 od 199 mandata po većinskom.

Zelenski, koji je u maju stupio na dužnost, obećao je borbu protiv korupcije i da će mu jedan od glavnih zadataka biti okončanje petogodišnjeg rata s proruskim separatistima na istoku Ukrajinje, u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi.

Lider predsednikove stranke "Sluga naroda" Dmitro Razumkov rekao je da će najvažnije mere novog saziva parlamenta biti ukidanje imuniteta poslanicima od krivičnog gonjenja, uspostavljanje procedura za opoziv šefa države i formiranje agencija za borbu protiv korupcije, nezavisnih i od šefa države i od parlamenta.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track