Najnovije vesti

OVAJ NAPUŠTENI TANKER JE PLUTAJUĆA BOMBA: Preti da eksplodira a zbog rata niko ne može da mu priđe! Nastala bi potpuna katastrofa! (VIDEO)
Foto: Twitter video prtscr / Yemen PM

crveno more

OVAJ NAPUŠTENI TANKER JE PLUTAJUĆA BOMBA: Preti da eksplodira a zbog rata niko ne može da mu priđe! Nastala bi potpuna katastrofa! (VIDEO)

Planeta

Napušteni britanski tanker koga zovu "plutajuća bomba", trenutno je usidren kod obala ratom zahvaćenog Jemena, a ukoliko eksplodira mogao bi izazove nazapaćenu ekološku katastrofu.

Brod pun nafte nalazi se nekoliko kilometara od luke Ras Isa na Crvenom moru, a do njega žele da dođu i jemenska međunarodno priznata vlada, ali i pobunjeni jemenski Huti.

Stručnjaci Ujedinjenih nacija žele da izvrše ekspediciju kako bi se uverili u kakvom je stanju tanker jer se pretpostavlja da bi ubrzo mogao da korodira, što bi moglo da dovede do izlivanja velike količine nafte u more ili još gore, eksplozije.

Međutim, prema rečima humanitarnog koordinatora UN-a, Marka Lavkoka, Huti su stručnom timu te organizacije prošle nedelje zabranili pristup.

Katastrofa bi mogla da uništi ogromno područje i izazove teške posledice za ceo ekosistem. Količina nafte koja bi završila u moru je četiri je puta veća od ekološke katastrofe 1989. kada se izlio britanski tanker "Ekson", koja se do danas smatra najgorom u istoriji koju je čovek izazvao.

foto: Profimedia

U Crvenom more živi više od 600 koralnih i ribljih vrsta te drugih morskih stvorenja. Sve vrste bi se suočile sa izumiranjem, upozoravaju zabrinuti stručnjaci. Objavljen je i video koji ukazuje na opasnost od katastrofe.

Nafta koja se nalazi na brodu vredi oko 80 miliona dolara, a Huti traže od jemenskih vlasti garancije da će zarada od nafte pripasti njima, prenosi Gardijan.

Tanker Safer nosi 34 rezervoara sirove nafte različitih dimenzija, a pun kapacitet mu je čak oko 480 milliona litara. Brod nije u funkciji od marta 2015, od kad područje u kojem je usidren kontrolišu huntski pobunjenici.

Kurir.rs / The Guardian

Foto: Twitter video prtscr / Yemen PM

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...