Najnovije vesti

FEJSBUK PRISTAO DA PLATI 5 MILIJARDI: Kršenje privatnosti je kompaniji donelo najveću kaznu ikada, a evo šta obuhvata nagodba!
Foto: Profimedia

udarac po džepu

FEJSBUK PRISTAO DA PLATI 5 MILIJARDI: Kršenje privatnosti je kompaniji donelo najveću kaznu ikada, a evo šta obuhvata nagodba!

Planeta

Fejsbuk je pristao da plati rekordnu kaznu u iznosu od pet milijardi dolara, u okviru nagodbe sa američkom Federalnom trgovinskom komisijom (FTC), a zbog kršenja prava na privatnost svojih korisnika.

Savezni regulator je takođe saopštio da će u kompaniji biti formirano novo telo za nadzor nad privatnošću korisnika mreže, kao i da će biit uvedena neka ograničenja u njenom poslovanju, prenosi AP.

Ovo je najveća novčana kazna koju je FTC razrezala jednoj tehnološkoj kompaniji, mada ona neće mnogo pogoditi Fejsbuk koji je prošle godine imao prihod od skoro 56 milijardi dolara.

FTC je saopštio da će Fejbuk kreirati nezavisni odbor koji će se baviti pitanjima privatnosti i da će bolje kontrolisati svoje divelopere aplikacija.

Nagodbom između FTC-a i Fejsbuka, utvrđeno je da će generalni direktor kompanije Mark Zakerberg morati lično da potpisuje kvartalne izveštaje u kojima potvrđuje da se propisi o privatnosti sprovode u praksi.

Falsifikovani izveštaji mogli da bi da izlože Zakerberga građanskom ili krivičnom gonjenju i kažnjavanju, dodaje FTC.

Ova nagodba predstavlja kulminaciju istrage vezane za ulogu Fejsbuka u skandalu agencije "Kembridž Analitika", u kojem su lični podaci desetina miliona korisnika te društvene mreže zloupotrebljeni u političke svrhe, odnosno za potrebe predizborne kampanje za predsednika SAD 2016. godine.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...