DŽONSON KRENUO U FORMIRANJE VLADE: Novi britanski premijer imenovao nove ministre finansija, spoljnih i unutrašnjih poslova!
Foto: Profimedia

ne gubi vreme

DŽONSON KRENUO U FORMIRANJE VLADE: Novi britanski premijer imenovao nove ministre finansija, spoljnih i unutrašnjih poslova!

Planeta -

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je danas Sadžida Džavida za novog ministra finansija, što je jedno od najviših funkcija u kabinetu i Dominika Raba za ministra spoljnih poslova.

Džavid, bivši bankar i ministar unutrašnjih poslova, biće zadužen za potrošnju i ekonomsku politiku u Džonsonovoj vladi. On je prvi političar iz neke etničke manjine postavljen na mesto ministra finansija.

Za ministarku unutrašnjih poslova umesto Džavida imenovana je Priti Patel.

Džonson je izabrao Dominka Raba da vodi britansku diplomatiju, saopštio je danas Dauning strit. Rab je evroskeptik koji potiče iz nove garde britanskih konzervativaca.

Četrdesetpetogodišnji Rab je prošle godine podneo ostavku u vladi Tereze Mej u znak protivljenja njenoj strategiji o Bregzitu koju je smatrao suviše pomirljivom prema Evropskoj uniji. On zamenjuje Džeremija Hanta, glavnog rivala Borisa Džonsona za premijersku poziciju.

Džonson je Hantu ponudio drugo mesto u svom kabinetu koje je Hant odbio i objavio da napušta vladu. Džonson formira danas vladu posle preuzimanja dužnosti premijera. U njoj neće biti mnogi ministri koji su služili za vreme njegove prethodnice Tereze Mej. Više od polovine njih su ili podneli ostavke, ili su otpušteni.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track