NISMO UNIŠTILI MOZGOVE AMERIČKIM DIPLOMATAMA: Kuba demantovala navode SAD da je sprovodila zvučne napade na radnike ambasade u Havani!  (VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/CBS News

odbacili američko istraživanje

NISMO UNIŠTILI MOZGOVE AMERIČKIM DIPLOMATAMA: Kuba demantovala navode SAD da je sprovodila zvučne napade na radnike ambasade u Havani! (VIDEO)

Planeta -

Kuba je odbacila nalaze američkog istraživanja koje je zabeležilo postojanje trajnijih promena u mozgu američkih diplomata koji su boravili u toj zemlji.

Istraživanje je sprovedeno zbog optužbi SAD-a da je Kuba izvela neku vrstu "zvučnih napada", a rezultati studije ukazuju na to da diplomate nisu izmislili simptome, već da se radilo o istinskim zdravstvenim tegobama.

Međutim, kubanski zvaničnici negirali su verodostojnost te studije i kazali da rezultati nisu dovoljno jasni, piše BBC.

Bol u ušima, gubitak sluha, vrtoglavica i gubitak pamćenja

Podsetimo, američke diplomate na Kubi počele su krajem 2016. da doživljavaju zdravstvene probleme nakon što su čuli čudne zvukove. Problem se nastavio cele prošle godine, a američke službe opisale su misteriozni fenomen kao "zvučne napade" za koje su optužili kubanski režim.

Simptomi koje je američko diplomatsko osoblje na Kubi doživelo nakon "zvučnih napada" uključivali su bol u ušima, gubitak sluha, vrtoglavicu, ali i gubitak pamćenja i povrede mozga.

Američka vlada je zbog ovih incidenata povukla većinu diplomatskog osoblja sa Kube i objavila nova uputstva za američke građane koji putuju na Kubu, upozoravajući ih da "budu na oprezu na Kubi zbog napada na radnike američke ambasade u Havani".

Trajnije promene na mozgu

Nova studija uključivala je nalaze magnetske rezonance (MRI) mozga 40 pacijenata: 23 muškarca i 17 žena, snimljenih u razdoblju od 2017. do 2018. godine.

Naučnici su uočili varijacije u strukturi mozga i funkcionalnoj povezanosti u usporedbi sa MRI pregledom 48 drugih odraslih osoba koje nisu boravile na Kubi.

"Primetili smo grupne razlike po celom mozgu", rekao je neurohirurg Ragini Verma sa Univerzitata Pensilvanija.

"Pogotovo su bile vidljive u području maloga mozga, što je povezano sa kliničkim simptomima koje je imala većina pacijenata; poput problema sa ravnotežom, vidom, vrtoglavicom i slično", objasnila je ona, ali i dodala kako je klinički značaj ovih nalaza dosta neodređen jer istraživači nisu imali ranije MRI nalaze pacijenata kako bi uporedili izgled njihove moždane strukture pre misterioznih događaja na Kubi.

Reakcija Kube

Kuba je od početka poricala da je odgovorna za zdravstvene tegobe američkih diplomata i doživela je optužbe SAD-a da se radi o napadima kao uvredu.

Kada su kubanski naučnici saznali za rezultate istraživanja, i sami su podrobnije proučili tu studiju. Vodeći kubanski neurolog Mitčel Valdez-Sosa bio je toliko frustriran metodologijom studije i "neuverljivim rezultatima" da su on i njegovi kolege sazvali konferenciju za novinare.

Valdes-Sosa je tom prilikom rekao da su "promene u slikama mozga vrlo male, vrlo različite i vrlo difuzne i da ne nude neko koherentno objašnjenje".

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track