OVAKO SU UKRAJINCI UPALI I ZAPLENILI RUSKI TANKER: Moskva zapretila ozbiljnim  posledicama ako posadu uzmu za taoce! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

napeta situacija

OVAKO SU UKRAJINCI UPALI I ZAPLENILI RUSKI TANKER: Moskva zapretila ozbiljnim posledicama ako posadu uzmu za taoce! (VIDEO)

Planeta -

Ukrajinska služba bezbednosti zadržala je ruski tanker „Nejma“, koji je korišćen prilikom blokade Kerčkog moreuza, kada se dogodio incident sa ukrajinskim mornarima.

Kako se navodi, u toku je priprema optužbe na osnovu koje bi brod trebalo da bude zaplenjen. Mediji prenose i da je ukrajinska služba obavila pretres broda, da je konfiskovana kompletna dokumentacija, kao i da je saslušana cela posada.

Podsetimo, tri broda ukrajinske ratne mornarice, „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, 25. novembra prošle godine su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekli državnu granicu Rusije.

Moskva istražuje okolnosti pod kojima je Ukrajina donela odluku da zadrži ruski tanker kako bi preduzela odgovarajuće korake i upozorava da će biti posledica ako neko od posade bude uzet kao talac, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Proučavamo detalje onoga što se dogodilo da bismo preduzeli odgovarajuće mere", naglasile su ruske diplomatske agencije, dodajući da "ako Rusi budu uzeti kao taoci, onda će se to kvalifikovati kao drsko kršenje međunarodnog prava i posledice će brzo uslediti."

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track