Ruske pankerke klele Putina, sad robijaju
Foto: REUTERS

grupa Pusi rajot iza brave

Ruske pankerke klele Putina, sad robijaju

Planeta -
One su u februaru, uoči predsednickih izbora, u glavnom hramu Hrista Spasitelja izvele akciju u okviru koje su otpevale pesmu "Bogorodice, progoni Putina"

MOSKVA - Članicama ruske pank grupe Pusi Rajot (Pussy Riot), koje su već četiri meseca u pritvoru zbog antivladinog performansa u jednoj crkvi u Moskvi, moskovski sud je danas produžio pritvor za još pola godine.

One su u februaru, uoči predsednickih izbora, u glavnom hramu Hrista Spasitelja izvele akciju u okviru koje su otpevale pesmu "Bogorodice, progoni Putina". Tri od četiri učesnice akcije su nakon toga uhapšene. Sud je pozitivno odgovorio na zahtev tužilaštva da im pritvor bude produžen namjanje do januara 2013. godine, a advokati devojaka optuženih za huliganstvo najavili su da će podneti žalbu.

Oštećeni u tužbi je čuvar hrama, a kako su izjavili njegovi advokati novinarima, on je veoma religiozan čovek i posle akcije kojoj je prisustvovao "ima problem sa spavanjem". Oni su ocenili da je nastup Pusi Rajot bio isceniran iz inostranstva. Advokat Mihail Kuznjecov kazao je da teroristički akt u SAD od 11. septembra i "pank-moleban" mogu biti povezani, i da je akciju u hramu "organizovala satanistička grupa".

U zaštitu članica Pusi Rajot stale su mnoge javne i kulturne ličnosti Rusije, zaštitnici ljudskih prava, koji smatraju da devojke ne zaslužuju da sede u pritvoru i budu optužene za huliganstvo, za šta im preti do sedam godina zatvora. Ruska pravoslavna crkva ih je najoštrije kritikovala, odbijajući da im oprosti, i traži strogu kaznu. Ispred zgrade suda članice Pusi Rajot podržali su poznati umetnici i književnici, među kojima i Boris Akunjin i Lev Rubenštajn. Organizacija za ljudska prava Amnesti internešnel ocenila je da su one političke zatvorenice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track