Najnovije vesti

BIO JE IZGUBLJEN 28 SATI U OKEANU OKRUŽEN AJKULAMA: Taman kad je hteo da se prepusti i potone, došao je spas! Čudesna priča! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

završio u moru posle nezgode

BIO JE IZGUBLJEN 28 SATI U OKEANU OKRUŽEN AJKULAMA: Taman kad je hteo da se prepusti i potone, došao je spas! Čudesna priča! (VIDEO)

Planeta

Kad se Bret Arčibald, poslovni čovek iz Južne Afrike 2013. zaputio na putovanje s prijateljima, nije ni slutio da će se surfovnje njegovog života pretvoriti u najgoru noćnu moru.

Kada su se ukrcali na turistički brod koji je trebalo da ih vozi duž obale Indonezije, počeo je da oseća bol u stomaku.

Ranije tog dana, 17. aprila, kupio je hranu kod jednog uličnog prodavca, pa se ispostavilo da se otrovao.

Izmučen i slab, naslonio se na ogradu broda, pa je tako pao u more oko 14 sati i 30 minuta. Ubrzo je isplivao i shvatio šta se dogodilo, uplašeno je vikao i dozivao svoje prijatelje.

Ilustracija
Ilustracija foto: Youtube/Printscreen

Međutim, oko njega nije bilo nikoga, barem mu se tako činilo.

Kada je uspeo da se sabere, lagano je plivao, čuvajući svoju energiju i čekajući da ga neko spasi. Odjednom, postao je svestan kako verovatno nije sam, a to je uvideo kad se su u dubini krenule da se pojavljuju tamne senke.

Indijski okean spada u najopasnije vode sveta. To je najmanji okean na Zemlji, ali je i poznat po brojnim vrstama ajkula, poput velike bele ajkule.

Ni tu opasnost ne staje, Indijski okean obiluje vrlo otrovnim životinjama, poput meduza.

foto: Profimedia

"Samo sam video ajkulu ispred sebe i pomislio 'Bože, kolika je". Izgledala mi je ogromna kao autobus. Shvatio sam da je to Crnovrha grebenska ajkula, poznata po crnim vrhovima na perajima, vrsta koja ne jede ljude.

Pomislio sam kako mi je ona možda jedina šansa za preživljavanje, da se nekako uhvatim za nju i da me odvuče do grebena. Otplivala je, a meni su potonule sve nade", kaže Bret.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Kako je pala noć, Bret je samo lagano plutao i razmišljao o svojoj supruzi, dozivajući njen lik u mislima kako bi se osnažio.

Odjednom, osetio je ogromnu bol - naišao je na otrovne meduze koje su ga pekle po glavi i ostatku tela. Preživeo je noć da se i sam ne seća kako, a ujutru ga je sačekala nova kriza.

Neposredno posle spasavanja
Neposredno posle spasavanja foto: Youtube/Printscreen

Osim peraja ajkula i meduza koje bi povremeno ugledao, suočavao se s idejom da je to njegov kraj - kako će umreti i nikad ga neće pronaći.

U jednom trenutku je odlučio da se prepusti sudbini i potone. Ipak, posle minuta provedenog pod vodom, instinkt je odradio svoje pa je mahnito zaplivao prema površini.

Bret se prisetio kako je izgledao najgori dan u njegovom životu
Bret se prisetio kako je izgledao najgori dan u njegovom životu foto: Youtube/Printscreen

Njegovi prijatelji, koji nisu odmah uočili kako je nestao s broda jer mu nije bilo dobro pa su pretpostavili da je u toaletu, shvatili su da ga nema tek oko 16 sati poslepodne.

Uspaničeni, zahtevali su od kapetana da pretraže sve, ali bez uspeha. Posle više od 28 sati provedenih u opasnim vodama, Bret je zaista čudom preživeo.

Pronašao ga je australijski skiper 20-ak kilometara istočno od obale Sipora. Imao je brojne opekotine, što od sunca, što od meduza, pa je bio ozbiljno dehidriran - ali živ!

Kurir.rs/Express.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...