Najnovije vesti

LISTA ČEKANJA ZA PUTINOVU ZVER: Rusi počeli serijsku proizvodnja najmoćnijeg vojnog aviona od kog Ameriku hvata panika! Evo ko je već stao u red za kupovinu stelt lovca SU-57 (VIDEO)
Foto: Profimedia

POTPISANI PRVI UGOVORI

LISTA ČEKANJA ZA PUTINOVU ZVER: Rusi počeli serijsku proizvodnja najmoćnijeg vojnog aviona od kog Ameriku hvata panika! Evo ko je već stao u red za kupovinu stelt lovca SU-57 (VIDEO)

Planeta

Započeta je serijska proizvodnja aviona Su-57, navodi se u brošuri objavljenoj povodom 80. godišnjice Konstruktorskog biroa "Suhoj".

Višenamenski vazduhoplovni sistem je sistem pete generacije sa visokom inteligencijom opreme, smanjene uočljivosti i velikih granica za presretanje vazdušnih i za uništavanje kopnenih ciljeva. Pokrenuta je serijska proizvodnja i potpisan je dugoročni ugovor sa Ministarstvom odbrane za isporuku više od 70 aviona", navodi se u saopštenju.

Krajem juna ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov izjavio je novinarima da je Ministarstvo odbrane potpisalo ugovor o isporuci 76 aviona.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa rukovodiocima odbrambenih preduzeća izjavio da je neophodno da tri vazduhoplovna puka dobiju nove avione Su-57.

Borbene mogućnosti su velike. Su-57 je za radare "nevidljiv", ima velike manevarske sposobnosti i može da izbegne napade protivnika supersoničnom brzinom. U stanju je da leti nadzvučnom brzinom, u režimu rada motora bez dopunskog sagorevanja, odnosno superkrstarenja, što mu stvara veliku prednost u borbi za prevlast u vazdušnom prostoru.

Može da razvije brzinu od 2.600 kilometara na sat i ostvari dolet od 4.300 kilometara.

Ima izuzetno kvalitetan radarsko-elektronski blok opreme koji omogućuje da na nekoliko stotina kilometara detektuje veliki broj vazdušnih ciljeva i istovremeno prati njih tridesetak.

Najveća konkurencija ruskom lovcu Su-57 biće američki "F-22 Raptor" i F-35.

Su-57 je razvijen uz primenu stelt tehnologije i može da se suprotstavi bilo kojem neprijateljskom lovcu, a takođe može i da uništava kopnene i nadvodne mete.

To je pravi "supermanevarski" lovac, avion koji ima "pametni pokrivač", u kojem je objedinjen veliki broj senzora, koji omogućavaju avionskom sistemu i pilotu da integrisano prate situaciju oko aviona. Ima nagoveštaja da bi hipersonično oružje na osnovu rakete "Kinžal" moglo da uđe u naoružanje najnovijeg lovca pete generacije. Su-57 prvi put je poleteo 2010. godine, a testiran je i u Siriji u uslovima realne borbe, gde je potvrdio svoje karakteristike.

Za kupovinu tog ruskog lovca pete generacije već se stvara red. Pet zemalja — Kina, Turska, Indija, Alžir i Vijetnam već su na spisku potencijalnih kupaca.

Ruski i inostrani mediji ga zovu "Putinova zver".

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto Profimedia 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...