POMAMA U ŠVEDSKOJ, MASOVNO SE ČIPUJU?! DA LI BISTE I VI: Čip je veličine pirinča, a njime se umesto ključem otvaraju vrata, plaćaju prevoz i računi! (ANKETA)
Foto: Profimedia

švedska već živi u budućnosti

POMAMA U ŠVEDSKOJ, MASOVNO SE ČIPUJU?! DA LI BISTE I VI: Čip je veličine pirinča, a njime se umesto ključem otvaraju vrata, plaćaju prevoz i računi! (ANKETA)

Planeta -

Već oko 4.000 ljudi u Švedskoj, nakon što je ta zemlja zakonom regulisala čipovanje, iskoristilo je mogućnost da između palca i kažiprsta jedne od šaka ugrade bio-čip.

Takav čip omogućava da se, na primer, plaćaju karte u prevozu elektronskim putem ili otvaraju vrata na dodir tako što šaku samo prislonite na bravu.

Mnogi su, međutim, na čipovanje pristali iz medicinskih razloga.

Tako je čip moguće programirati da podseća pacijente na termine kada treba da popiju lek, ali i na to koja je prava kutija lekova koju bi trebalo da uzmu kako ne bi popili pogrešan lek.

Sve bočice ili kutije moraju biti označene i "tagovane" posebnim senzorima, koji će čipu omogućiti da pacijentu pomogne da otvori odgovarajuću bočicu.

Čip ugrađen u ruku u stanju je da se ponaša i kao elektronski novčanik, pa se tako može koristiti za plaćanje dodirom umesto platne kartice, zatim vozna karta ili kao senzor za prepoznavanje u različitim situacijama: za ulazak u zgradu, autorizaciju pristupa, otključanjavanje automobila, kontrolisanje uređaja u okolini.

Senzori veličine zrna pirinča, često i nevidljivi, po funkciji su pasivni, što znači da moraju da sadrže unapred zadate operacije ili ubačene podatke, koji kasnije mogu da se očitavaju sa njih iz neposredne blizine, koristeći se Near Field Communication (NFC) tehnologijom.

Na taj način bezbednost podataka je donekle očuvana, budući da haker ne može da pristupi ničemu, osim podacima sa čipa.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track