TRAMPOVE PRETNJE OPORAVILE CENE NAFTE: Posle najvećeg pada u poslednjih nekoliko godina usledio rast od 2 odsto
Foto: AP / Carolyn Kaster

cena porasla za 1,60 dolara

TRAMPOVE PRETNJE OPORAVILE CENE NAFTE: Posle najvećeg pada u poslednjih nekoliko godina usledio rast od 2 odsto

Planeta -

Cene nafte porasle su danas za oko dva odsto, oporavljajući se od jučerašnjeg najvećeg pada u poslednjih nekoliko godina.

Nafta je poskupela nakon pretnji američkog predsednika Donalda Trampa da će uvesti dodatne tarife na kineski uvoz od 1. septembra.

Taj njegov potez će intenzivirati trgovinski rat između dve najveće svetske ekonomije i dva vodeća potrošača sirove nafte, koji je već poremetio globalne lance snabdevanja i uzdrmao finansijska tržišta.

Cena severnomorske nafte "brent" porasla je danas za 1,60 dolara ili 2,64 odsto na 62,10 dolara za barel, dok je američka "laka" nafta (WTI) poskupela za 1,25 dolara ili 2,32 odsto na 55,20 dolara za barel.

Cena "brenta" pala je u četvrtak za preko od sedam odsto, što je bio najveći pad u više od tri godine, dok se cena WTI nafte stropoštala za skoro osam procenata, najviše u poslednjih nešto više od četiri godine.

Tramp je obećao juče da će od 1. septembra uvesti dodatne tarife od 10 odsto na 300 milijardi dolara vredan kineski uvoz, i zapretio je novim povećanjem carina ako kineski predsednik Si Đinping ne preduzme brže akcije za postizanje trgovinskog sporazuma.

Kina je upozorila da neće prihvatiti nikakvo "zastrašivanje ili ucenu" i obećala kontramere u slučaju da tarife stupe na snagu.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track