JAPAN ZATVORENIKE POGUBLJUJE U TAJNOSTI: Za smrtne kazne se koriste tajne sobe, osuđenici saznaju svoj kraj tek par sati pre pogubljenja (VIDEO)
Foto: Screenshot

brutalno

JAPAN ZATVORENIKE POGUBLJUJE U TAJNOSTI: Za smrtne kazne se koriste tajne sobe, osuđenici saznaju svoj kraj tek par sati pre pogubljenja (VIDEO)

Planeta -

U tajnosti i bez upozorenja - tako su pogubljena dva zatvorenika osuđena za ubistvo u Japanu.

Koiči Šoji (64) je obešen u pritvorskom centru u Tokiju, dok je Jasunori Suzuki (50) obešen u pritvorski centar Fukuoka u ranim jutarnjim satima. Obojica su osuđeni za ubistvo, a pogubljenja su prva izvršena u Japanu ove godine. Ni muškarci ne mogu poreći svoju krivicu.

Šoji je ubio jednu ženu, a drugu i silovao, a 2001. je izvršio zločine u zaveri sa svojom devojkom. Godinu dana ranije silovao je i povredio drugu ženu u Tokiju. Suzuki je silovao i ubio jednu 18-godišnju žrtvu i ubio drugu ženu, starosti 64 godine.

Takođe je osuđen za silovanje i pokušaj ubistva treće žene. Suzuki je izvršio svoje grozne zločine u razmaku od samo četiri nedelje u periodu od decembra 2004. do januara 2005. godine. Pogubljenje oba muškarca u sredu je naredio japanski ministar pravde, Takaši Jamašita.

Ali 110 ljudi je i dalje čeka smrtnu kaznu u Japanu. Pogubljenja se drže u potpunosti i zatvorenicima često ta informacija daje nekoliko sati pre pogubljenja - ili uopšte ne upozoravaju - da će umreti. Rodbini se kaže da su im rođaka pogubili tek nakon što se to desi.

Amnesti International poziva da se u Japanu ukinu pogubljenja i smrtna kazna.

Prošle godine Masakatsu Nišikava je pogubljen je u Japanu - i njegova smrt je bila uznemirujuće efikasna. To je urađeno u prostoriji sa parketom i blistavim zidovima, uz zvuke budistučke melodije.

Zatim - sa brutalnošću koju lep nameštaj ne može da sakrije - omča mu je stavljena oko vrata i vrata ispod njegovih su se otvorila. Verovatno je bio mrtav za nekoliko sekundi, ubila ga je država koja toliko skriva ovaj postupak, da čak i osuđeni zatvorenik zna za presudu tek nekoliko sati pre izvršenja. Nišikava (61) nije bio svetac. Osuđen je za ubistvo četiri žene pre više od 25 godina.

Koiči Sumida, drugi muškarac koji je u Japanu ubijen tog dana, takođe je kriv za ubistvo - ovaj put bivše kolege.

Još jedan smrtni slučaj u Japanu je Shoko Asahara, osnivač kulta Aum Šinri Kio, koji je stajao iza napada gasom sarinom 1995. na metro u Tokiju.

63-godišnji Asahara bila je glavni pokretač smrtonosnog napada u kojem je pre 23 godine poginulo 13, a ranjeno 6.000. Otprilike 13 pripadnika kulta je osuđeno na smrt - Rojters prenosi da je šest njih istovremeno pogubljeno. Njihova pogubljenja biće predmet male rasprave u Japanu, zbog tajne prirode procesa.

Porodičnim posete osuđenicima na smrt su svedene na apsolutni minimum.

Većina provodi najmanje pet godina čekajući svoju sudbinu, a neki - poput Nišikave - provode decenije, ne znajući sasvim dobro kada će doći smrt.

U izveštaju objavljenom 2008. godine Amnesti kaže da su zatočenici bili iznemogli i izloženi "okrutnim, neljudskim i ponižavajućim" kaznama.

Japan je takođe kritikovan od strane UN Komitet protiv mučenja, koji je naglasio tajnost sistema pogubljenja i psihološki pritisak koji postavlja na zatvorenike i njihove porodice.

To je pozicija pozicija za naciju - drugu najbogatiju na svetu - koja se ponosi napretkom gde građani uživaju u zavidnom životnom standardu već u starosti.

Jedini drugi član grupe G8 koji zadržava smrtnu kaznu su SAD. Ipak, japanska javnost i dalje ima široku podršku smrtnoj kazni i - bez mogućnosti doživotnog zatvora - sudije se suočavaju sa izborom između zatvora sa uslovnim puštanjem ili smrtnom kaznom.

Kurir.rs/Mirror Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track