STOLTENBERG OPTUŽIO RUSIJU:       Moskva nije želela da se drži međunarodnih obaveza! Ipak, NATO nije za novu trku u naoružanju!
Foto: EPA / Stephanie Lecocq

stižu nove mere

STOLTENBERG OPTUŽIO RUSIJU: Moskva nije želela da se drži međunarodnih obaveza! Ipak, NATO nije za novu trku u naoružanju!

Planeta -

NATO je saopštio da je dogovorio odbrambeni paket mera u cilju odvraćanja Rusije po isteku Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg i kratkog dometa između SAD i Rusije.

Alijansa je istakla da će njen eventualni odgovor biti odmeren i uključivati samo konvencionalno oružje.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da neće biti ishitrenih poteza od strane Alijanse, koja neće slediti ono što čini Rusija.

"Mi ne želimo novu trku u naoružanju", rekao je Stoltenberg.

Evropski zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi ako sporazum propadne, Evropa ponovo mogla da postane arena za nuklearne rakete srednjeg dometa koje bi nagomilavale SAD i Rusija.

foto: EPA / Stephanie Lecocq

Generalni sekretar NATO na sličan način je okrivio Rusiju za ono što je opisao kao ponavljeno kršenje ugovora. Stoltenberg je rekao da Alijansa "žali što Rusija nije pokazala želju i preduzela korake da ispuni međunarodne obaveze", preneo je AP.

Americki zvaničnici tvrdili su da Rusija ne samo da krši sporazum i razvija zabranjeno oružje, već i da je Kina izrađivala slično oružje koje nije u skladu sa sporazumom, a da se jedino SAD ponašala u skladu sa paktom o kontroli oružja.

SAD će sada biti slobodna da razvija oružane sisteme koji su prethodno bili zabranjeni, navodi AP.

Amerika planira probu takvog oružja u narednim nedeljama, rekao je visoki zvaničnik američke administracije, koji je tražio da ne bude imenovan.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Stephanie Lecocq

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track