POSMATRAJU NAS IZ STRATOSFERE: Američka vojska bespilotnim balonima nadgleda kretanje vozila!
Foto: Profimedia

eksperiment pentagona

POSMATRAJU NAS IZ STRATOSFERE: Američka vojska bespilotnim balonima nadgleda kretanje vozila!

Planeta -

Američka vojska sprovodi testove za nadzor širokog dometa u šest država Srednjeg zapada SAD koristeći eksperimentalne balone, otkrivaju dokumenti podneti Federalnoj komisiji za komunikacije.

Oko 25 bespilotnih balona na solarni pogon lansirano je iz ruralne Južne Dakote i kretalo se 400 kilometara kroz područje koje se proteže kroz delove Minesote, Ajove, Viskonsina i Misurija, pre nego što su završili u centralnom Ilinoisu, piše Gardijan.

Putujući u stratosferi na visinama do 20 kilometara, baloni su namenjeni pružanju sistema za nadgledanje radi lociranja i odvraćanja trgovine narkoticima i opasnosti po domovinu, navodi se u podnesku sačinjenom u ime vazduhoplovne i odbrambene kompanije Sijera Nevada Korporejšen.

Baloni nose visokotehnološke radare dizajnirane da istovremeno prate veći broj pojedinačnih vozila danju ili noću, u bilo kojim vremenskim prilikama.

Testovi, koji ranije nisu prijavljeni, dobili su od FCC dozvolu za rad od sredine jula do septembra, nakon sličnih letova koji su odobreni prošle godine.

Testove je naručila Južna komanda SAD (Southcom) koja je odgovorna za reagovanje na katastrofe, obaveštajne operacije i bezbednosnu saradnju na Karibima i u Centralnoj i Južnoj Americi.

Sautkom objedinjava zajednički napor američke vojske, mornarice, vazduhoplovnih snaga i drugih snaga, a jedna od njegovih ključnih uloga je identifikovanje i presretanje pošiljaka droge upućenih u SAD, piše "Gardijan".

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track