Najnovije vesti

SUMORNE PROGNOZE ŠEFA UKRAJINSKE DIPLOMATIJE: Ako se situacija ne promeni, uskoro će polovina Ukrajinaca živeti u inostranstvu!
Foto: EPA / Mykhailo Markiv / Pool

nije optimističan

SUMORNE PROGNOZE ŠEFA UKRAJINSKE DIPLOMATIJE: Ako se situacija ne promeni, uskoro će polovina Ukrajinaca živeti u inostranstvu!

Planeta

Šef ukrajinske diplomatije Pavel Klimkin naveo je neutešne prognoze za zemlju: ako se situacija u državi ne promeni, uskoro će polovina Ukrajinaca živeti u inostranstvu.

"Vidite šta se dešava sada kada su milioni Ukrajinaca u inostranstvu. Mislim da će za nekoliko godina biti ovakva situacija: polovina Ukrajinaca će biti ovde, a polovina tamo", rekao je Klimkin portalu Obozrevatelj.

Političar tvrdi da su najveća vrednost za Ukrajinu ljudi, a ne teritorija ili drugi resursi. Po njegovim mišljenju, Ukrajinci zaslužuju ne samo slobodu i pravdu, već i blagostanje.

Klimkin je i ranije govorio da stotine hiljada Ukrajinaca napuštaju zemlju kako bi zaradili za život. On tada u tome nije video ozbiljan problem, iako je tu tendenciju nazivao "velikim izazovom za zemlju".

Klimkin je obećao da će vratiti Ukrajince koji žive u Rusiji. U Kijevu su već izjavljivali da se zbog nesposobnosti države da ojača nacionalnu ekonomiju nastavlja napuštanje zemlje.

Prema podacima Ministarstva za socijalnu politiku Ukrajine, svake godine na sezonski rad u inostranstvo ode oko 9 miliona ljudi, najviše u Poljsku.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...