OVAJ MAFIJAŠKI BOS ZARAĐIVAO JE VIŠE OD SVIH, A ONDA JE DONEO OPASNU ODLUKU: Ostavio mafiju zbog fatalne žene, otišao na robiju i na kraju se oženio njom! (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook

kriminal

OVAJ MAFIJAŠKI BOS ZARAĐIVAO JE VIŠE OD SVIH, A ONDA JE DONEO OPASNU ODLUKU: Ostavio mafiju zbog fatalne žene, otišao na robiju i na kraju se oženio njom! (VIDEO)

Planeta -

Majkl Franceze proglašen je 1986. godine za mafijaškog bosa koji je bio "najplaćeniji" još od vremena Al Kaponea, a sa 35 godina, magazin Fortune stavio ga je na 18 mesto na listi "Pedeset najbogatijih i najmoćnijih mafijaških šefova", samo 5 mesta iza Džona Gotija.

Kako je objavio na svom sajtu, on je izbegavajući tradicionalne mafijaške poslove, Majkl je smislio sjajne prevare na ivici legitimnog poslovnanja. Od auto-dilovanja i sindikalnih napada, finansijskih usluga i sportske i zabavne industrije, do multimilonske šeme izbegavanja poreza na gorivo. "Tako je svake nedelje zarađivao milione u gotovini na svom vrhuncu", piše u biografiji ovog čoveka na njegovom sajtu.

Međutim, na internetu se mogu pronaći mnogo "zanimljiviji" detalji iz njegovog života. Tako es znda da je rođen u Bruklinu a da mu je otac bio čuveni Džon Franseze. Nakon završetka srednje škole, Franceze je upisao Univerzitet Hofstra a njegov otac je prvobitno želeo da on postane lekar. Međutim, oko 1972 godine Franzese je odlučio da napusti fakultet, da se brine o svom ocu i radi za porodicu Kolombo, nakon što je Soni 1967. godine osuđen na 50 godina zatvora.

Franceze se upoznao sa prijateljima svog oca, kao što je Džozef Kolombo. Maltene svi njegovi prijatelji, sa kojima je položio zakletvu porodici Kolombo, kasnije su ubijeni. Godine 1980. Franceze je postao "kapetan" i dobio je na upravljanje između 300 i 500 ljudi. Franceze je imao dosta različitih kontakata sa važnim mafijašima kao što su Džon Goti, ali i porodice Gambino i Đenoveze.

Nakon što su ga nebrojeno puta pitali da li žali zbog svog prošlog života, Franceze se prisetio da je „poslat“ ili „pozvan“ sa svojim ocem da prisustvuje sastanku uz prisustvo vrha porodice Kolombo; u mafijaškoj tradiciji član je suptilno primoran da ide na sastanak i često ne izlazi živ. Njegov najbolji prijatelj Vinsent "Džimi" Anđelino, još jedan kapetan koji je bio smešten u Bruklinu, pokupio ga je i odvezao u podrum Bruklina;

Sam Anđelino će kasnije biti pozvan da prisustvuje sličnom sastanku, ali ga je Karmine Sesa 1988. godine ubio dok je prisustvovao. Njega su nekoliko sati detaljno ispitivali. Srećom, Franceze je razgovarao o svom izlazu iz potencijalne situacije, čak i sa prisutnim atentatorom koji je čekao signal za njegovo ubistvo. Takođe žali zbog ubistava mnogih prijatelja kojima nije mogao da pomogne, a prvo je ubistvo Tomasa Đenovezea, dalekog rođaka Vita Đenovezea iz 1981. godine.

Otprilike mesec dana nakon što je odslužio gotovo deset godina zatvora, Đenoveze je pronađen ubijen u prtljažniku svog automobila, a zbog uloge u otmici vojnika porodice Lučeze Frančeska i rođaka Karla Gambina

Ovo su bili samo neki od mnogobrojnih delova njegove biografije koje je opisao u svojoj knjizi.

Inače, Franceze je bio dugo na meti vlasti i napokon je 1985. godine optužen po 14 tačaka i to za reketiranje, falsifikovanje i iznudu. Franceze je 1986. priznao krivicu po dve tačke. Osuđen je na deset godina saveznog zatvora i 14 miliona dolara nadoknade za restituciju.

U decembru 1987. godine, dok je bio u zatvoru, Franceze je odlučio da se udalji od porodice Kolombo i organizovanog kriminala. On je 1989. godine puštena iz zatvora nakon odsluženja 43 meseca. Preselio se u Los Anđeles. Iako su tužioci tražili njegovu saradnju protiv bivših saradnika u organizovanom kriminalu, koristeći lažne izgovore, Franzese je izbegao saradnju.

Međutim, decembra 1991. godine ponovo je osuđen u Njujorku na četiri godine zatvora zbog poreskih prevara, da bi tri godine kasnije bio pušten i definitivno se odvojio od mafije.

Ali, zanimljivo je šta je naveo kao razlog što se "odvojio" od mafije. Na svom sajtu objasnio je da je tokom produkcije filma Knights of the City upoznao plesačicu Kamil Garsia, čija je "nevina lepota i vera preokrenula svet".

Kako se navodi, nakon što se zaljubio odlučio je da prizna krivicu i zakleo se da će izaći iz mafije.

"Majkl Franceze je jedini visoki funkcioner iz porodice velikih zločina koji je ikada otišao, bez zaštite i preživeo", dodaje se na njegovom sajtu.

Danas se Franceze bavi motivacionim govorima gde opisuje kako je preživeo svoje mafijaške dane, ali i suđenja.

(Kurir.rs/Foto: Printscreen Facebook)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track