BELA KUĆA DOBIJA OGRADU VREDNU 64 MILIONA DOLARA: Biće visoka skoro 4 metra, a turisti se već žale da im građevinski radovi ometaju pogled na predsednički dom! (VIDEO)
Foto: AP

SVE ZBOG BEZBEDNOSTI

BELA KUĆA DOBIJA OGRADU VREDNU 64 MILIONA DOLARA: Biće visoka skoro 4 metra, a turisti se već žale da im građevinski radovi ometaju pogled na predsednički dom! (VIDEO)

Planeta -

Viša ograde oko Bele kuće koja se postavlja za 64 miliona dolara, sakriće je od pogleda s ulice.

Turisti koji žele da prave savršene fotografije Bele kuće, nisu dosad mogli da izbegnu crne metalne oslonce za parkiranje bicikala, postavljene da budu dodatna zaštitna odbrana od mogućeg preskakanja ograda.

Ali, pred posetiocima je sada visoka bela privremena drvena ograda koja ometa pogled na palatu.

I to još nije sve: Nacionalna služba za parkove i Tajna služba sprovode projekat od 64 miliona dolara za postavljanje oko Bele kuće trajne, čelične ograde visoke čak 3,96 metara dvostruko više od ograde koja se zamenjuje.

Očekuje se da će izgradnja potrajati do 2021. godine.

Turisti koji i iz sveta dolaze u Vašington da bi, pre svega, videli Belu kuću, žale se zbog ograde, kao i jer je okolina Bela kuća sada "građevinska zona".

Niz slučajeva ugrožavanja bezbednosti Bele kuće, uključujući naoružanog čoveka koji je ušao u zgradu 2014. godine, naterali su zvaničnike da zaključe da je vreme za višu i veću ogradu, za šta je odgovorna Tajna služba koja čuva Belu kuću i štiti predsednika i članove njegove uže porodice.

Projekat je prethodio predsedniku Donaldu Trampu.

Prva faza izgradnje započela je jula ove godine na ogradi oko Bele kuće i njene neposredne okoline. Kasnija gradnja doneće poboljšanja ograde oko Odeljenja za trezor i Zgrada izvršne kancelarije Ajzenhauer, koje su s obe strane Bele kuće.

Planirano je osam faza izgradnje čelične ograde dugačke ukupno 1.067 metara.

Tajna služba je odbila da razgovara o najsavremenijim karakteristikama same buduće ograde i opreme koja treba da bude ugrađena uz nju.

Bela kuća će tokom radova nekako ipak ostati donekle vidljiva iz svih pravaca, a nastaviće se i turistički obilazak njenih svečanih prostorija, kao i obično.

Ono što će u doglednoj budućnosti nestati biće glavni pogled na predsednikov dom i kancelariju, poznate s bezbroj turističkih fotografija.

Projekat nove ograde odobrile su 2017. Komisija likovnih umetnosti i Nacionalna komisija za planiranje kapitala. Ugovor od 64 miliona dolara dodeljen je u junu 2018. godine.

foto: AP/Jose Luis Magana

U septembru 2014. godine jedan Teksašanim s nožem popeo se preko stare, niže ograde, pretrčao travnjak i ušao u Belu kuću gde su ga službenici Tajne službe uhvatili tek na prvom spratu.

Zastarelost ograde je naterala bezbednosne službe da postave metalne oslonce za bicikle da bi formirali drugu, privremenu barijeru nešto više od metra ispred postojeće ograde dok ne bude nove, više ograde koja se sada postavlja.

U julu 2015. godine, postojećoj ogradi su dodati oštri metalni šiljci da bi se otežalo penjanje preko nje.

Nekoliko meseci pošto je Tramp preuzeo vlast 2017. godine, javni pristup trotoarima i područjima u južnom susedstvu Bele kuće su ograničeni pošto se jedan žitelj Kalifornije, noseći gvozednu štanglu, popeo na ogradu i lutao travnjakom 17 minuta pre no što su ga otkrili službenici Tajne službe. Tramp i njegova porodica bili su u to vreme u Beloj kući.

Kurir.rs/Beta/AP

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track