RAT! 2 NUKLEARNE ZEMLJE NA IVICI RATA ZBOG KAŠMIRA! Pakistan spreman na sukob, Indija digla vojsku u stanje pripravnosti!
Foto: AP

OPASNO

RAT! 2 NUKLEARNE ZEMLJE NA IVICI RATA ZBOG KAŠMIRA! Pakistan spreman na sukob, Indija digla vojsku u stanje pripravnosti!

Planeta -

ISLAMABAD - Šef pakistanske diplomatije Šah Mahmud Kureši odbacio je danas odluku indijske vlade o ukidanju ustavne autonomije Kašmira ocenjujući da to predstavlja kršenje rezolucije UN, a Indija je posle te odluke podigla vojsku u staqnje povišene borbene gotovosti i poslala 8.000 vojnika u spornu oblast!

Kureši je pakistanskoj televiziji iz Saudijske Arabije rekao da će pakistanska diplomatija uložiti napore da indijska odluka ne stupi na snagu.

Indija i Pakistan, dve nuklearne sile, vodile su tri rata od 1947. godine kada su postale nezavisne od britanske imperije. Dva od tri sukoba bila su zbog Kašmira, oblasti koju dve zemlje dele, ali na čiju celinu obe smatraju da polažu prava. U Kašmiru decenijama krvavu kampanju vode muslimanski separatisti, koji se zalažu za prisajedinjenje te oblasti Pakistanu. Nju Delhi optužuje Islamabad da ih direktno podržava, što potonji odbacuju.

Predsednik pakistanskog dela Kašmira Sardar Masud Kan takođe je odbacio indijsku odluku uz ocenu da bi Indija mogla da "uđe u rat" sa Pakistanom u takvoj situaciji.

Indijske hinduističke nacionalističke vlasti donele su danas predsedničku uredbu kojom se ukida specijalni status države Džamu i Kašmir, koje je bilo garantovano indijskim ustavom. Indijski političari kažu da neće da dozvole da se deo njihove zemlje pretvori u Kosovo.

Predsednički ukaz odmah stupa na snagu i zameniće članke o Džamuu i Kašmiru u Ustavu, posebno član 370, navodi se u tekstu koji je prenela vlada.

Član 370 indijskog Ustava odnosi se na specijalni status Džamua i Kašmira u oblasti odbrane, inostranih poslova i komunikacije, a ostala pitanja su pod lokalnim zakonodavstvom.

foto: AP

Parlamentu je takođe predstavljen predlog zakona o podeli tog područja. Ladak, istočni deo sa budističkim većinom će biti razdvojen. Ostatak Džamua i Kašmira, to jest ravnice sa hinduističkom populacijom Džamu na jugu, i dolina Šrinagar sa muslimanskom većinom na severu, će izgubiti status federativne države i dobiti status "teritorije Unije". To znači da će biti pod direktnom vlašću Nju Delhija i neće imati skoro nikaku autonomiju.

Kako javlja televizija NDTV, od ranog jutra vojno-transportni avioni dovoze vojnike na aerodrom prestonice regiona Šrinagar. Televizija navodi da će ovi vojnici pojačati kontingent od 35.000 vojnika koji se nalazi u Džamu i Kašmiru.

Agencija ANI javlja da je čitava vojska podignuta u pripravnost.

Kurir.rs/Beta/Sputnjik Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track