HIROŠIMA OBELEŽAVA CRNU GODIŠNJICU: 74 godine otkakko je Amerika bacila atomsku bombu i ubila 140.000 ljudi! Danas ceo svet oplakuje nedužne žrtve! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP

događaj koji je promenio sve

HIROŠIMA OBELEŽAVA CRNU GODIŠNJICU: 74 godine otkakko je Amerika bacila atomsku bombu i ubila 140.000 ljudi! Danas ceo svet oplakuje nedužne žrtve! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

U Hirošimi je obeleženo 74 godina od američkog napada atomskom bombom.

Tokom ceremonije gradonačelnik tog grada Kazumi Macui podsetio je japansku vladu da bi trebalo da se pridruži ugovoru UN o zabrani nuklearnog oružja.

Ceremoniji u Memorijalnom parku prisustvovalo je 50.000 građana, preživelih i potomaka stradalih, kao i predstavnici 90 zemalja, uključujući SAD, Rusiju, Veliku Britaniju, prenosi Kjodo.

Komemoracija je počela minutom ćutanja u 8.15 po lokalnom vremenu, tačno u vreme kada su SAD 1945. godine bacile nuklearnu bombu na Hirošimu, koja je usmrtila 140.000 ljudi.

"Širom sveta, vidimo da je egocentrični nacionalizam u usponu, tenzije pojačane međunarodnim rivalstvom, a da se nuklearno razoružavanje zaustavlja", rekao je Macui na ceremoniji.

On je pozvao vladu Japana da se pridruži sporazumu UN o nuklearnom naoružanju.

"Pozivam vladu jedine zemlje koja je iskusila nuklearno oružje u ratu da se prodruže zahtevu preživelih i da potpiše i ratifikuje sporazum. Pozivam lidere da pokažu pacifizam japanskog ustava tako što će pokazati liderstvo u preduzimanju sledećeg koraka prema svetu oslobođenom od nuklearnog oružja", rekao je Macui.

Japanski premijer Šinzo Abe nakon ceremonije održao je konferenciju za novinare na kojoj je rekao da sporazum ne predstavlja "realnost o bezbednosti".

Abe je na ceremoniji rekao da će Japan raditi kao "medijator između država sa nuklearnim naoružanjem i onima koje ga nemaju".

Atomsko bombardovanje japanskih gradova Hirošime i Nagasakija dogodilo se 6 i 9. avgusta 1945. Bombardovanje je izvedeno po odluci predsednika Harija Trumana. Naređenje su izvršili američki bombarderi.

To je bilo prvi put u istoriji da je nuklearno oružje upotrebljeno u ratu i da je atomska bomba bačena na jedno naseljeno mesto. Sam čin i danas je kontroverzan, iako je njime završen Drugi svetski rat. Akt se može okarakterisati kao genocid.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track