DŽABA TRAMPOVI SUSRETI SA KIMOM, PJONGJANG BESNI: Amerika koristi trikove da opravda agresivne vojne vežbe sa Seulom!
Foto: AP / KCNA

zatezanje

DŽABA TRAMPOVI SUSRETI SA KIMOM, PJONGJANG BESNI: Amerika koristi trikove da opravda agresivne vojne vežbe sa Seulom!

Planeta -

Severna Koreja je danas ponovo kritikovala SAD zbog najnovijih vojnih vežbi s Južnom Korejom, optuživši Vašington za "podsticanje vojne tenzije" razmeštanjem moćne vojne opreme na Korejskom poluostrvu.

Komentari predstavnika Severne Koreje Đu Jong-čola usledili su u vreme kada deluje da se nedavno poboljšani odnosi američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kima Džong-una kvare zbog vojnih vežbi SAD i Južne Koreje i četiri raketne probe Pjongjanga prethodnih nedelja.

"Iako SAD i južnokorejske vlasti koriste svaki trik da opravdaju te vojne vežbe, oni ni na koji način ne mogu da prikriju njihovu agresivnu prirodu", rekao je Đu, izaslanik Severne Koreje na Konferenciji o razoružanju, podržanoj od UN.

foto: KRT via AP Video

On je govorio o vojnim vežbama Vašingtona i Seula i nije pomenuo raketne probe svoje zemlje, uključujući najnovije, današnje ispaljivanje u more dve, kako se pretpostavlja, balističke rakete kratkog dometa.

Pjongjang je ranije danas već kritikovao najnovije zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje. Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je danas da je Pjongjang još uvek zainteresovan za dijalog, ali da će tražiti "novi put" ako SAD i Južna Koreja ne promene svoje stavove.

"Ostajemo pri svom stavu da probleme rešavamo dijalogom. Ali dinamika dijaloga će biti manje predvidiva ako se neprijateljski vojni potezi nastave", navelo je ministarstvo.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / KCNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track