Najnovije vesti

PREDSEDNIK BRAZILA ŽESTOKO PROTIV KRIMINALACA: Umiraćete po ulicama kao bubašvabe!
Foto: Printscreen/Youtube

NOV ZAKON

PREDSEDNIK BRAZILA ŽESTOKO PROTIV KRIMINALACA: Umiraćete po ulicama kao bubašvabe!

Planeta

Ultradesni brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je da se nada da će kriminalci "umirati na ulicama poput bubašvaba" posle novog zakona koji želi da "progura".

Bolsonaro se nada da će zakonodavci odobriti njegov kontroverzni plan koji bi štitio od progona policijske i vojne snage, ali i građane koji ubiju zločinca.

Aktivisti se boje da bi to moglo izazvati pokolj, ali Bolsonaro tvrdi da bi time pružio potrebnu "pravnu zaštitu" policajcima koji se koriste oružanom silom u poslu i istovremeno misli da bi to donelo dramatičan pad nasilja.

Bolsonaro tvrdi da brazilska policija vodi neravnopravnu bitku protiv zločina i da ih treba odlikovati za korišćenje oružja, a ne sudski goniti. Uz policajce, i "pošteni građani" zaslužuju zaštitu ako su usmrtili nekoga štiteći svoj život ili imovinu, smatra brazilski predsednik, prenosi Index.hr.

Advokat i aktivista za ljudska prava Ariel de Kastro Alves smatra da su Bolsonarove agresivne i dehumanizujuće reči već izazvale skok smrtonosnog policijskog nasilja, ponajviše usmerenog protiv siromašnih, mladih crnaca, kao i da će planirani novi zakon još pogoršati stanje, prenosi britanski Gardijan.

Vojna policija u Sao Paulu ubila je 414 ljudi u prvoj polovini 2019., što je najviše od 2003. godine, kazao je de Kastro Alves.

U Rio de Žaneiru policija je samo u prva tri meseca ove godine ubila 434 ljudi, što je rekord u više od dve decenije. U prvoj polovini ove godine policija u Riju ubila je 881 osobu, odnosno u proseku po jednu osobu svakih pet sati.

Prema službenim podacima, brazilska policija prošle je godine ubila gotovo 6.200 ljudi, a 2017. njih 5.225.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen/Youtube

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...