KINESKI ŠAMAR ŠOKIRAO AMERIKU: Džaba carine, Kina razbija! Evo kako gaze napred!
Foto: AP

IZVOZ NIKAD VEĆI

KINESKI ŠAMAR ŠOKIRAO AMERIKU: Džaba carine, Kina razbija! Evo kako gaze napred!

Planeta -

PEKING - Kineski izvoz se u julu neočekivano vratio na staze rasta usled poboljšane globalne tražnje, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Oporavak je ostvaren uprkos eskalaciji američkog trgovinskog pritiska, ali bi, kako ocenjuje agencija Rojters, mogao biti "kratkog daha" jer Vašington priprema novu rundu carina na kinesku robu.

Izvoz Kine je u julu porastao za 3,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazali su današnji podaci kineske carinske službe. To je najbrži tempo rasta izvoza od marta ove godine i bolji podatak i od najoptimističnijih procena analitičara koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi. Analitičari su očekivali pad izvoza od 2,0 odsto nakon junskog pada od 1,3 odsto.

S druge strane, uvoz je ostao slab, budući da je pao za 5,6 odsto usled usporene domaće tražnje. Ipak, pad je bio ispod očekivanog smanjenja od 8,3 odsto i u odnosu na junski pad od 7,3 odsto.

Dok je kineski izvoz u SAD nastavio da se smanjuje u julu u svetlu povećanja tarifa, porasle su isporuke u Evropu, Južnu Koreju, Tajvan i najviše u jugoistočnu Aziju (ASEAN).

Jedan zvanični kineski istraživački centar je porast izvoza delimično pripisao inicijativi Pojas i put, odnosno programu koji ima za cilj da unapredi poslovne i trgovinske veze Kine sa desetinama zemalja širom sveta.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track