RAT! NOV NAPAD NA UPORIŠTE BIVŠEG PREDSEDNIKA: 3 kamaza i desetine specijalaca provaljuje preko do zuba naoružanih odanih pristalica koji ne daju bivšeg lidera! ČUJE SE PUCNJAVA!
Foto: EPA, AP

HAOS U KIRGIZIJI

RAT! NOV NAPAD NA UPORIŠTE BIVŠEG PREDSEDNIKA: 3 kamaza i desetine specijalaca provaljuje preko do zuba naoružanih odanih pristalica koji ne daju bivšeg lidera! ČUJE SE PUCNJAVA!

Planeta -

Kirgiske snage bezbednostu pokrenule su novu operaciju hapšenja bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva. Ka njegovoj kući kreću se tri kamaza, pet autobusa i dva minibusa sa policajcima.

Očevici su videli da operativci ulaze u kuću Atambajeva i čuli pucnje.

U sinoćnjim neuspelim pokušajima hapšenja poginuo je jedan čovek, a 42 su ranjena. Međutim, pristalice Almazbeka Atambajeva uspele su da zaplene 40 jedinica oružja, saopšteno je Sputnjiku u pres-službi Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Kirgizije.

"Na mestu gde se izvodi specijalna operacija izgubljeno je ili zaplenjeno 40 jedinica lakog naoružanja, 15 pištolja i više od 2.000 metaka", naveo je izvor.

U međuvremenu, Atambajevljeve pristalice su potvrdile da su oslobodile sve taoce.

foto: EPA

Sinoć su specijalne službe Kirgizije izvele operaciju za hapšenje Atambajeva u njegovoj rezidenciji u selu Koj Taš, 20 kilometara od Biškeka.

foto: EPA

Oni su protiv pristalica bivšeg lidera upotrebili specijalna sredstva, a zatim otvorili vatru. Nisu uspeli da uhapse bivšeg predsednika.

Bivši predsednik države se optužuje za korupciju u slučaju modernizacije termoelektrane „Biškek“, kao i u brojne druge nezakonite radnje. Ako sud proglasi Atambajeva krivim, preti mu doživotni zatvor. Sam Atambajev je optužbe nazvao apsurdnim i rekao da je čist pred narodom i spreman da odgovora za sve svoje postupke na dužnosti predsednika. Atambajev je na čelu zemlje bio od 2011. do 2017. godine.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Izvestija/Krim Realij

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track