MOLIM VAS SAMO DA VIDIM SVOJU MAJKU, PREKLINJEM VAS: Prestravljena deca zapomažu jer su ostala sama nakon najveće racije u SAD! Uhapšeno 680 miranata, a deca prepuštena sama sebi! (VIDEO)
Foto: YoutUbe prtscr / WJTV 12 News

hapšenje u misisipiju

MOLIM VAS SAMO DA VIDIM SVOJU MAJKU, PREKLINJEM VAS: Prestravljena deca zapomažu jer su ostala sama nakon najveće racije u SAD! Uhapšeno 680 miranata, a deca prepuštena sama sebi! (VIDEO)

Planeta -

Američke imigracione službe privele su oko 680 ilegalnih imigranata u Misisipiju, u masovnoj raciji koju je savezni tužilac opisao kao rekordnu operaciju.

Međutim, još više nego uhapšene migrante ove racije su pogodile njihovu decu, od kojih je veliki broj ostao napušten i prepušten sam sebi od strane državnih službi.

Deca u gradiću Forest odvedena su u lokalnu gimnastičku salu nakon što su došla kući i shvatila da im nema roditelja. Reporter lokalne televizije VJTV Aleks Lov objavio je potresne fotografije dece koja su ostavljena sama i zavise od pomoći dobronamernih komšija i porodičnih prijatelja.

PRESTRAVLJENA DECA DOŠLA IZ ŠKOLE, A RODITELJA NEMA NIGDE

"Mnogi od njih su prestrašeni i plaču nakon što su došli kući iz škole i ostali napolju jer im nema roditelja. Donosi im se donirana hrana i piće", napisao je u tvitu.

foto: AP / Rogelio V. Solis

Na snimku se vidi kako deca ilegalnih imigranata "koje su savezni agenti zgrabili na njihovim radnim mestima, plaču ne znajući hoće li ih ikad više videti".

"Jedno dete je krenulo u vrtić u utorak, a roditelji su mu uhapšeni samo dan kasnije" otkrio je školski nadzornik okruga Skot Toni Mekgi za lokalne novine.

Dodao je da najmanje šest porodica u tom okrugu ima barem jednog roditelja koji je priveden u raciji. Ipak, prema saopštenju Imigracione i carinske službe (ICE), neki od njih će biti privremeno pušteni na slobodu "nakon što se razmotri imaju li dosije i kakvu imigracionu istoriju imaju".

NAJVEĆA IMIGRACIONA RACIJA U ISTORIJI SAD

Državni tužilac za južni okrug Misisipija Majk Hurst rekao je da su se hapšenja dogodila na sedam mesta u šest gradova u saveznoj državi Misisipi u sredu.

"Racije su, verujemo, najveća operacija sprovođenja imigracionih zakona u jednoj saveznoj državi u istoriji naše nacije" dodao je.

Iako državni tužilac nije htio otkriti na kojim mestima su racije izvedene, CNN izveštava kako je reč o fabrikama za preradu hrane. Kako prenosi BBC, na fotografijama i snimcima vidi se kako agenti pristižu u autobusima i hapse ljude koji nemaju potrebnu dokumentaciju za boravak i rad u SAD. Čak 600 agenata ICE-a upalo je u postrojenja za preradu piletine u gradovima Bej Springs, Canton, Morton, Sebastopol i druge.

POLICIJA: MIGRANTI ČIJA SU DECA AMERIČKI GRAĐANI BIĆE PUŠTENI

Na jednom snimku može se videti kako prijatelji i porodica, uključujući decu, gledaju kako policija okružuje fabriku firme Koch Foods u Mortonu i hapse radnike. Ćerka jedne od privedenih radnica nekontrolisano plače dok se uhapšena ukrcava u autobus.

"Pustite ih! Pustite ih" vikali su članovi porodice za vreme ukrcavanja u autobuse, piše AP. Uhapšeni migranti su prebačeni u hangar u bazi nacionalne garde Misisipija pored Džeksona.

"Njena mama je tu. Njena mama je njen jedini zakonski staratelj" objašnjava žena policajcu.

"Molim vas, mogu li samo da vidim moju majku, molim vas", moli uplakana devojčica policajca. Na kraju joj je dozvoljeno da vidi majku pre nego što je odvedena. Ipak, devojčica je dobila dobre vesti.

"Reći ću ti nešto, ona neće biti deportovana jer ima dete koje je američki građanin. Sve će biti u redu, ne brini se, tvoja mama neće biti deportovana, obećavam ti" umirivao je policajac ovu devojčicu.

DEMOKRATE: OVO JE MORALNI VANDALIZAM TRAMPOVE ADMINISTRACIJE

Racije su izazvale očekivanu oštru osudu američkih demokrata, uključujući kandidate za predsedničke izbore 2020.

"Moralni vandalizam ove administracije mora se završiti" kako će traumatizovanje i napuštanje ove dece učiniti ikoga sigurnijim?, zapitao se senator Kori Buker.

foto: AP / Rogelio V. Solis

Ove racije ICE-a zamišljene su tako da rastrgnu porodice, šire strah i terorišu zajednice. Ova deca išla su u vrtić i sad se vraćaju u svoje domove bez svojih roditelja jer Tramp želi da se igra politike njihovim životima" prozvala je američkog predsednika senatorka Kamala Haris.

SAD zaista ima čak deset miliona stanovnika koji su ilegalno ušli u zemlju, prema zvaničnim procenama, ali nijedan predsednik dosad nije ni pokušao da protera sve ilegalne imigrante.

foto: AP / Rogelio V. Solis

Zanimljivo je i da su ove racije izvršene nekoliko sati pre nego što je Tramp došao u posetu El Pasu, većinski latinoameričkom gradu na granici Teksasa s Meksikom, u kojem je prošlog vikenda desničarski ekstremista pobio 22 ljudi.

Kurir.rs / Index.hr

Foto: YoutUbe prtscr / WJTV 12 News

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track