AMERIKANAC NA ALJASCI PRONAŠAO SOVJETSKU PORUKU U BOCI, A ONDA JE USLEDIO NOVI ŠOK: Vest se proširila i Rusi su pronašli mornara koji ju je poslao pre 50 godina! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

vremenska kapsula

AMERIKANAC NA ALJASCI PRONAŠAO SOVJETSKU PORUKU U BOCI, A ONDA JE USLEDIO NOVI ŠOK: Vest se proširila i Rusi su pronašli mornara koji ju je poslao pre 50 godina! (VIDEO)

Planeta -

Tajler Ivanov sa Aljaske pronašao je poruku u boci dok je sakupljao drva za ogrev.

Zapazio je da je napisana na ruskom jeziku, pa se na Fjesbuku obratio ljudima za pomoć jer ne govori taj jezik.

Tajler
Tajler foto: Youtube/Printscreen

Ubrzo se utvrdilo da je poruka stara oko pedeset godina, iz ere sovjetske Rusije, tačnije, napisana je 20. juna 1969. godine.

Kako se navodi, pošiljalac je, prema toj poruci, služio u floti dalekoistočne brodske kompanije u bazi Sulak. Autor poruke uputio je srdačan pozdrav budućem primaocu i zamolio ga da obavesti posadu broda o otkriću.

I tu nije bio kraj. Ruski novinar je uspeo da pronađe i pošiljaoca ove simpatične poruke. U pitanju je nekadašnji sovjetski mornar Anatolij Prokofjevič Bocanenko koji danas živi u Sevastopolju.

foto: Youtube/Printscreen

"1969. godine sam imao 36 godina", prisetio se mornar koji je TV ekipu dočekao u uniformi. U pravi mah, nije mogao da veruje da je to njegova poruka, pa je čak rekao da to nije njegov rukopis. Međutim, kad je malo bolje pogledao, uspomene su počele da mu naviru.

"Jeste, u pravu ste", rekao je, a onda je zaplakao.

"Želimo vam dobro zdravlje, dug život i srećnu plovidbu“, stoji u pismu na kraju.

Dalekoistočna brodska kompanija transformisana je nakon raspada SSSR-a u FESCO transportnu grupu, najvećeg ruskog operatora intermodalnog transporta. FESCO sada nudi ne samo opremu već i logistiku i železnički tranzit, kao i lučke usluge i druge sadržaje.

Kurir.rs/Vesti.ru Foto: Facebook/Printscreen (Tyler Ivanoff)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track