AMERIČKI NOBELOVAC DŽOZEF ŠTIGLIC: Sistem zdravstva u Evropi bolji je nego u Americi
Foto: AP

Poređenje

AMERIČKI NOBELOVAC DŽOZEF ŠTIGLIC: Sistem zdravstva u Evropi bolji je nego u Americi

Planeta -

Imamo ogromne izdatke za zdravstvo, ali od toga profitiraju samo farmaceutska industrija i privatna zdravstvena osiguranja. Imamo sistem koji ne funkcioniše

VAŠINGTON - Javni evropski zdravstveni sistem bolji je od američkog jer je sistem koji se zasniva na privatnom finansiranju doživeo neuspeh, poručio je američki nobelovac Džozef Štiglic

. - U razvijenim zemljama suočavamo se pre svega sa dva izazova. Prvo je kako da omogućimo širok pristup zdravstvenom sistemu po troškovima koje možemo sebi priuštiti. Drugi izazov je što je zdravstvo pod uticajem niz faktora, a pre svega socijalne situacije u kojoj ljudi žive. U tome važnu ulogu ima sve veći razdor između siromašnih i bogatih, kao i nedostatak solidarnosti - objasnio je Štiglic.

Evropski sistemi javnog zdravstva koji se finansiraju iz budžeta ili socijalnih osiguranja pruža oduvek jasne prednosti, dodao je on ukazujući da u SAD postoji ogroman nedostatak sistema. Prema njegovim rečima, zbog toga je u SAD životni vek građana proteklih godina stalno u padu.

- Imamo ogromne izdatke za zdravstvo, ali od toga profitiraju samo farmaceutska industrija i privatna zdravstvena osiguranja. Imamo sistem koji ne funkcioniše - rekao je on.

Kurir / E.K.

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track