POMOR LOSOSA NA ALJASCI: Zbog visokih temperatura doživeli srčani udar, mrtve ribe plutaju rekom! (VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/MyWay Alaska MWA

strahovit prizor

POMOR LOSOSA NA ALJASCI: Zbog visokih temperatura doživeli srčani udar, mrtve ribe plutaju rekom! (VIDEO)

Planeta -

Nakon što su Aljasku ovoga leta zahvatile rekordno visoke temperature, stanovnici su u rekama počeli da primećuju pomor riba.

Stručnjaci smatraju da su zbog izuzetno visokih temperatura reke Kaskokvim, lososi verovatno doživeli srčani udar, piše Alaska Public Media.

Početkom jula, kada je Aljasku zahvatio toplotni talas i rekordne vrućine, temperatura vode u blizini područja Betela bila je viša od 20 stepeni Celzijusa, što je najviša temperatura reke Kaskokvim ikada zabeležena početkom tog meseca.

Tokom tog razdoblja, stanovnici koji žive duž donjeg toka reke Kaskokvim, prijavili su vlastima pomor lososa, odnosno da su videli veći broj lososa kako pluta nizvodno.

Naime, lososi nisu navikli na temperature iznad 20 stepeni Celzijusa.

"Ono što se verovatno dogodilo je da se metabolizam lososa ubrzao do te tačke da su doživeli srčani udar. Takođe, zbog toplije vode, više je i parazita koji napadaju losose", objasnio je biolog aljaskog Odeljenja za ribu i divljač, Ben Grej.

Pomor na više mesta

Grej i njegov tim zaplovili su početkom jula rekom Kaskokvim iz Betela do Akiaka kako bi proverili dojave građana. Uz put su izbrojali oko 20 mrtvih lososa.

Topla voda u reku dolazi iz okeana. U zalivu Kaskokvim je tokom ovog leta znalo je da bude i 10 stepeni iznad proseka, a svakom plimom topla se voda povuče u donji tok reke.

foto: Printscreen: Youtube/MyWay Alaska MWA

"Kasnije ta vode ide uzvodno i meša se s hladnijom, zbog čega na nekim mestima dostiže temperature od 20 stupeni Celzijusa", rekao je Grej.

Sredinom jula, stanovnici celog regiona Norton Saund izvestili su o velikom broju mrtvih lososa grbavca koji su umrli na putu prema mrestilištu, a istu pojavu građani su snimili i ovog meseca u državnom parku Kačemak bej stejt park.

Na snimku se vidi kako na površini lagune plivaju mrtvi lososi, koji su takođe bili na putu prema svom mrestilištu; što znači da su umrli pre nego što su položili jaja.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja