ONI SU SMRTONOSNA PESNICA ISLAMSKE DRŽAVE: Albanci sa Kosova su najbrutalniji džihadisti u Siriji! Na svakom koraku seju teror i smrt!
Foto: AP

nemaju milosti

ONI SU SMRTONOSNA PESNICA ISLAMSKE DRŽAVE: Albanci sa Kosova su najbrutalniji džihadisti u Siriji! Na svakom koraku seju teror i smrt!

Planeta -

Jedan broj Albanaca sa Kosova, koji se pridružio tzv. Islamskoj državi i nastavio da ratuje u Siriji okupljen je u jednoj etnički čistoj jedinici pod nazivom "borbena grupa" i smatra se "najstrašijom" na sirijskim ratištima.

Kako piše portal Metro njuz, to je zabeleženo u Izveštaju Vojne Akademije i centra za borbu protiv terorizma SAD.

"Poslednje aktivno prisustvo džihada iz regiona u Siriji je etnička albanska jedinica u okviru HTS-a. Albanska zajednica je ''Katiba'' (borbena jedinica) koju čine etnički albanski borci koji deluju oko severozapadne sirijske provincije Idlib", navodi se u Izveštaju, prenosi prištinska Gazeta Expres.

Pripadnici ISIS-a iz drugih zemalja Zapadnog Balkana, navodi se, ratuju u Siriji ujedinjeni sa pripadnicima drugih naroda, a samo Albanci imaju svoju etnički čistu jedinicu, koja je dobro pripremljena i u dobroj je vojnoj formi.

Monoetnička jedinica Albanaca ima svoju komandnu strukturu, što ukazuje da njihov broj nije zanemarljiv.

Navodi se i da su za razliku od drugih zemalja Zapadnog Balkana, koje borcima na stranim ratištima izriču žestoke kazne kada se vrate kući, Priština je u tom pogledu, kažu, tolerantna i prosečna kazna zatvora koja im se izriče je oko 3,5 godine.

Kao rezultat toga, oko 40 odsto osuđenih za terorizam na Kosovu već je odslužilo te kazne i pušteno je iz zatvora.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track