DŽEKI ČEN U NOVOJ AKCIJI! ZAVODI MIR U HONGKONGU! Slavni glumac apelovao na demonstrante da okončaju nasilne proteste
Foto: AP

glumac se obratio javnosti posle nemira na jugu Kine

DŽEKI ČEN U NOVOJ AKCIJI! ZAVODI MIR U HONGKONGU! Slavni glumac apelovao na demonstrante da okončaju nasilne proteste

Planeta -

Apel Srce me boli zbog dešavanja u mom rodnom gradu, poručio kung-fu majstor i najpoznatiji Kinez u svetu

PEKING - Glumac Džeki Čen (65), koji je rođen u Hongkongu, apelovao je na demonstrante da okončaju nasilne proteste koji više od mesec dana traju u ovom višemilionskom gradu na jugu Kine.

Čen, jedan od najpoznatijih Kineza u svetu, stao je u odbranu vladajuće Komunističke partije, čiji čelnici još nisu odlučili da li će silom ugušiti proteste.

Bitka za aerodrom

Dobitnik počasnog Oskara za izuzetan doprinos u filmskoj industriji istakao je da je ponosan zbog toga što je Kinez i da voli svoju domovinu, iako je rođen u Hongkongu, lučkom gradu koji je do 1997. bio po administrativnom upravom Velike Britanije.

- Ponosan sam zbog toga što sam Kinez. Volim svoju domovinu. Srce me boli i zabrinut sam zbog dešavanja u mom rodnom gradu - rekao je Čen, koji se poslednjih godina više bavi režijom i muzikom.

Zahvaljujući tome što je snimio preko 150 filmova u karijeri, Džeki Čen je danas jedan od najpoznatijih svetskih glumaca, a ne samo Azije.

- Svi bi trebalo da se borimo da se očuvaju jedinstvo i suverenitet države. Iskreno se nadam da mir može što pre da se vrati u grad. Poslednjih godina sam obišao veliki broj zemalja i naša država se brzo razvija. Iskreno volim Kinu i Hongkong - dodao je on.

foto: Printscreen

Vlada u Pekingu je pokrenula inicijativu „Crvena zastava ima 1,4 milijarde čuvara“, nakon što su demonstranti bacili kinesku zastavu u luku Viktorija tokom protesta 3. avgusta. Leung Čuen Jing, bivši gradonačelnik Hongkonga, ponudio je nagradu od milion hongkonških dolara (oko 110.000 evra) kao nagradu za informaciju koja će pomoći hapšenju osumnjičenih.

Mesec protesta

Podsećamo, protesti u Hongkongu traju već mesec dana i izbili su zbog namere vlasti da izglasa zakon koji bi olakšao ekstradiciju građana Kini. Poslednjih dana saobraćaj na međunarodnom aerodromu je bio prekidan u više navrata jer su demonstranti okupirali glavnu zgradu. Vlasti u Pekingu poslale su na prilaz gradu jake vojne snage kao osiguranje za sprečavanje eskalacije nasilja. Njihovo angažovanje moglo bi dodatno da zakomplikuje situaciju.

Analiza Dojče velea

SKUPA VOJNA INTERVENCIJA

Peking sve otvorenije preti Hongkongu da će poslati vojsku pod oružjem u taj grad pod kineskom kontrolom, ali odluka po svemu sudeći još nije doneta jer je cena velika, piše dopisnik Dojče velea iz Kine Matijas Belinger. On podseća da se u Šendženu, gradu pred vratima Hongkonga, već danima okuplja veliki broj kineskih policijskih jedinica.

Duge kolone oklopnih vozila uputile su se na jug i već zakrčile ulice grada Šendžena, a od početka nedelje su na društvenim mrežama sve prisutniji klipovi po kojima se može zaključiti da Kina na granici sa Hongkongom gomila trupe Narodne policije, paravojne formacije koja je opremljena teškim naoružanjem.

foto: Printscreen

Peking nemilosrdan

STOP ZA AMERIČKE BRODOVE

Kina je odbila zahtev dva ratna broda američke mornarice da posete Hongkong narednih nedelja, izjavili su američki zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni. Oni su rekli da je brod „Grin bej“ zatražio dozvolu da poseti krajem ovog meseca Hongkong, dok je krstarica „Lejk Iri“ zatražila odobrenje za posetu u septembru. Sličan zahtev Kina je već odbila u septembru 2018.

(Kurir / E.K. /Foto: Printscreen, AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track