Najnovije vesti

STRANI ŠPIJUNI 24 SATA DNEVNO NADZIRU RUSKE NAUČNIKE: Kremlj uveo posebne zaštitne mere koje su mnogi nazvali APSURDNIM
Foto: Profimedia

velika kontrola sastanaka

STRANI ŠPIJUNI 24 SATA DNEVNO NADZIRU RUSKE NAUČNIKE: Kremlj uveo posebne zaštitne mere koje su mnogi nazvali APSURDNIM

Planeta

Ruski naučnici su pod nadzorom stranih špijuna 24 sata dnevno, saopštio je danas Kremlj dok u naučnim krugovima vlada zabrinutost zbog novih restrikcija prema kontaktima sa inostranstvom.

Rusko Ministarstvo obrazovanja i nauke preporučilo je jačanje kontrole sastanaka na kojima učestvuju stranci i ograničilo je njihovo prisustvo u naučnim institutima kao i njihovu upotrebu elektronskih uređaja.

Takođe, zahteva se posebna dozvola ako ruski naučnik ima sastanak van radnog vremena sa nekim stranim kolegom. Naučnik je u obavezi da potom napiše izveštaj o sastanku.

Mnogi ruski istraživači su osudili te mere koje smatraju "apsurdnim i nerealnim". Oni su ocenili da te mere mogu samo da povećaju izolaciju Rusije i da im ugrožavaju rad. Strahuju i od povratka sovjetske ere, kada su naučnici mogli na sastanke sa stranim kolegama jedino u pratnji treće osobe.

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov smatra da treba biti oprezan jer su "strane obaveštajne službe u pripravnosti".

"Postoji naučna i industrijska špijunaža, koja funkcioniše 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, a na meti su naši naučnici, posebno mladi", dodao je Peskov.

Kurir.rs/Beta Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...