Najnovije vesti

VIŠE NEĆE MOĆI SVAKO NA MONT EVEREST: Nepalska vlada uvodi nova pravila! Evo šta će planinari morati da ispoštuju!
Foto: AP

11 osoba ove godine izgubilo život

VIŠE NEĆE MOĆI SVAKO NA MONT EVEREST: Nepalska vlada uvodi nova pravila! Evo šta će planinari morati da ispoštuju!

Planeta

Planinari koji žele da se popnu na Mont Everest trebali bi prvo da dokažu da su iskusni penjači, preporuke su radne grupe koji savetuju nepalsku vladu.

U izveštaju radne grupe se navodi da će oni koji apliciraju za planinarske dozvole morati imati dokaz da su se penjali ranije na neki od nepalskih vrhova od najmanje 6.500 metara visine, piše BBC.

Takođe će morati da imaju certifikat o fizičkoj spremnosti i moraće da koriste iskusne vodiče.

Rasprava o ovom pitanju usledila je nakon što je ranije ove godine 11 osoba izgubilo život na Mont Everestu.

Devet osoba je smrtno stradalo na nepalskoj strani Everesta, a dvoje na tibetanskoj, dok je gužva na vrhu navedena kao uzrok za smrt najmanje četiri osobe.

foto: AP

Izveštaj radne grupe takođe predlaže da se dozvola za penjanje na Everest naplaćuje najmanje 35.000 američkih dolara, a 20.000 za druge planine iznad 8.000 metara visine, prenosi Radio Sarajevo.

U Nepalu se nalazi osam od 14 najviših vrhova na svetu, a stranci planinari su veliki izvor prihoda. Radna grupa se sastoji od vladinih zvaničnika, stručnjaka za penjanje i planinarskih agencija.

Formirana je nakon kritika iskusnih planinara i vodiča da sistem dozvoljava bilo kome ko plati 11.000 dolara da se popne na Mont Everest. Nepalska vlada je za ovu planinarsku sezonu izdala rekordnih 381 dozvola.

Kurir.rs/BBC

Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...