Najnovije vesti

MISTERIJA CRNOG JUTRA U SIBIRU: Dan kad je Sunce kasnilo 4 sata (video)
Foto: Printscreen YouTube/Якутия24

PROBUDILI SE U MRAKU

MISTERIJA CRNOG JUTRA U SIBIRU: Dan kad je Sunce kasnilo 4 sata (video)

Planeta

Stanovnike Verhojanskog okruga u Sibiru dočekao je mrkli mrak kada bi sunce već trebalo da je visoko na nebu.

Ovde leti sviće oko 4, a ljudi su tminu sa neobičnim žutim odsjajem fotografisali i do 8.

Što je još čudnije, nije prvi put da se ovo dešava. Prošlog leta meštani nekoliko jakutskih okruga probudili su u mraku, pa su po društvenim mrežama počele šale o "tradicionalnom" crnom jutru i Suncu koje je "opet ugašeno".

Iako zasad nema zvaničnog objašnjenja, meteorolozi pretpostavljaju da su šumski požari koji besne Sibirom krivi za ovaj fenomen. Naime, izgleda da je velika koncentracija ugljen-monoksida u atmosferi dovela do brzog formiranja neobično gustih oblaka koji su potpuno blokirali sunčeve zrake, prenose Novosti.

Stručnjak ruske meteorološke službe "Fobos" Jevgenij Tiškovec kaže da oblaci liče na one koji se namerno veštački formiraju kada se pospu čestice iz aviona oko kojih se prikuplja vlaga.

"Oblak je dostigao maksimalnu debljinu, uz to imamo dim i padavine. Ovo su i dalje procene i moramo da uradimo analizu da vidimo šta se tačno dešava", objašnjava Tiškovec.

Misteriju produbljuje koncentracija ugljen-monoksida od 7,19 miligrama po kubnom metru (gornja granica je 5), što ne bi trebalo da je dovoljno ekstremno da izazove potpuno pomračenje.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...