OPASNO ZAOŠTRAVANJE U GIBRALTARU: Amerika zauzima iranski tanker! Kapetan i posada oslobođeni, svet čeka šta će Iran uraditi! (VIDEO)
Foto: AP

U POSLEDNJI ČAS

OPASNO ZAOŠTRAVANJE U GIBRALTARU: Amerika zauzima iranski tanker! Kapetan i posada oslobođeni, svet čeka šta će Iran uraditi! (VIDEO)

Planeta -

Vlasti Gibraltara saopštile su da je američko ministarstvo pravde podnelo zahtev za zauzimanje iranskog tankera "Grejs 1".

U saopštenju se navodi da će o ovom pitanju odlučivati Vrhovni sud u 16 časova.

Vlasti Gibraltara oslobodile su kapetana i tri člana posade iranskog tankera "Grejs 1", zaplenjenog početkom jula, javio je list Gibraltar kronikl pozivajući se na vladu Gibraltara. Izvor u vladi rekao je za taj list da su kapetan i tri člana posade već pušteni.

Sudija Vrhovnog suda Gibraltara Antonije Dadli rekao je tom listu da je bilo odlučeno da se iranski tanker oslobodi i da mi on već otplovio da SAD nisu tražile od gibraltarskih vlasti da ga zadrže. Zbog novog zahteva odluka odložena do 16 časova.

Britanski marinci zadržali su tanker "Grejs 1", koji je prevozio iransku naftu, u Gibraltarskom moreuzu 4. jula, navodno zbog sumnje da je brod plovio za Siriju i time prekršio sankcije EU protiv te zemlje. Teheran je to od početka poricao i optužio Veliku Britaniju za ugrožavanje trgovine i slobode plovidbe nezakonitim hapšenjem tankera.

U odgovor na zadržavanje u Gibraltaru pripadnici Korpusa čuvara Islamske revolucije u Iranu su 19. jula zadržali tanker koji plovi pod zastavom Velike Britanije u Ormuskom moreuzu zato što je prekršio međunarodna pravila.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track