Najnovije vesti

OSETILA JE NA MUŽU ČUDAN MIRIS, ALI JE TO IGNORISALA: Kad su bili kod lekara zamirisalo je isto i tada je shvatila da on boluje od NEIZLEČIVE BOLESTI! Njeno superčulo bi sada moglo da napravi REVOLUCIJU u svetu! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

neverovatna priča

OSETILA JE NA MUŽU ČUDAN MIRIS, ALI JE TO IGNORISALA: Kad su bili kod lekara zamirisalo je isto i tada je shvatila da on boluje od NEIZLEČIVE BOLESTI! Njeno superčulo bi sada moglo da napravi REVOLUCIJU u svetu! (VIDEO)

Planeta

Još kad je bila tinejdžerka Džoj Miln iz Australije je primetila da ima izraženo čulo mirisa.

Godinama kasnije, često je primećivala da njen muž Les odiše nekim neprijatnim mirisom. Prvo je to primetila kad je pripremala veš za pranje.

Osetila je neobičan miris i skrenula mu pažnju misleći da je jednostavno prestao redovno da se tušira. Les je rekao da nema razloga za brigu i da nije ništa menjao kada su higijenske navike u pitanju.

Međutim, 6 godina kasnije, Lesu je dijagnostifikovana Parkinsonova bolest i bračni par je počeo da ide na grupe podrške. Kada je kročila u prostoriju u kojoj se održavao sastanak, osetila je isti specifičan miris.

foto: Youtube/Printscreen

"Svuda oko sebe sam osećala neprijatan vonj, cela prostorija je odisala specifičnim mirisom koji je bio nepodnošljiv", izjavila je Džoj.

Tada je shvatila da je on karakterističan za ljude koji boluju od Parkinsonove bolesti.

foto: Youtube/Printscreen

Pošto istraživači koji se bave Parkonsonom nisu bili sigurni u tvrdnje ove žene, izveli su seriju testova gde su proveravali njeno čulo mirisa, ali Džoj je svaki test savršeno prošla. Na primer, davali su joj majice obolelih osoba i zdravih, da ih po njuhu odvoji na dve gomile, što je činila bez greške.

Pre nego što je Les preminuo 2015. godine, naterao je Džoj da mu obeća da će svoj dar da iskoristi da pomogne ljudima.

Istraživači su zaista utvrdili da njen "supernos" može da otkrije bolest i pre nego što je dijagnostikovana. To bi moglo da bude spasonosno za milione ljudi širom sveta.

Zato Džoj sarađuje sa Univerzitetom iz Mančestera kako bi se izolovalo 9 molekula koji Parkinsonovoj bolesti daju specifičan miris. Kako kaže, najjači je na vratu.

Naučnici sada veruju da Parkonsonova bolest izaziva suptilne promene u prirodnim uljima koja se nalaze u našoj koži, pa otud i neobičan miris koji je Džoj sve vreme osećala.

Zahvaljujući ovom saznanju, moguća je rana dijagnoza ove hronične bolesti. Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta zbog smanjenja lučenja dopamina, zbog čega oboleli ima simptome tremora i ukočenosti mišića.

Kurir.rs

Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...