DEKODIRANE PORUKE TAJKUNA KOJI JE NARUČIO LIKVIDACIJU SLOVAČKOG NOVINARA: Prepiska dokazuje krvavu spregu mafije, policije i politike! Procurile jezive poruke u kojima ISMEVAJU UBISTVO KUCIJAKA! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

obruč se steže

DEKODIRANE PORUKE TAJKUNA KOJI JE NARUČIO LIKVIDACIJU SLOVAČKOG NOVINARA: Prepiska dokazuje krvavu spregu mafije, policije i politike! Procurile jezive poruke u kojima ISMEVAJU UBISTVO KUCIJAKA! (VIDEO)

Planeta -

Slovačka policija dekodirala je poruke na aplikacije “Threema” sa pametnog telefona kontroverznog biznismena Marijana Kočnera, osumnjičenog da je naručio ubistvo novinara Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnirove.

Kočner je, kako se pokazalo, u svojim konverzacijama ismevao ubistvo Kucijaka.

On se takođe sastajao sa bivšim premijerom Slovačke Robertom Ficom i razgovarao telefonom sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Robertom Kalinjakom, za kojeg je tvrdio da je “na njegovoj strani”.

Dnevni list Denjik N objavio je neke od poruka koje je Kočner slao preko “Threeme”, a koje je policija dekodirala. Roman Kvasnica, advokat Zlatice Kušnirove - majke ubijene Martine, izjavio je da Kočnerove poruke mogu biti odlučujući dokaz protiv njega i Alene Žužove. Ovaj par je optužen da je naredio ubistva na jesen 2018. Oboje su trenutno u pritvoru.

Kočner i Žužova razmenili su stotine poruka između septembra 2017. i maja 2018.

“Sačekaj. Kali se bavi time. Zvao me je juče”, napisao je Kočner Žužovoj u jednoj od poruka. Kali je nadimak Roberta Kalinjaka. Poruka se odnosi na političku partiju Sjel, koju je Kočner planirao da registruje u Ministarstvu unutrašnjih poslova na čijem je čelu tada bio Kalinjak.

Kasnije, dva dana nakon što su mediji preneli vest o ubistvima, Kočner je napisao: “Jeb*** ga… Plašim se da Hranolu ovo neće uspeti”. Hranol je slovačka reč za prizmu i nadimak je koji su satirički portali koristili za Fica. Kočner ga je, kako ističe “Denjik N”, mnogo koristio u komunikaciji sa Žužovom.

“Imam sastanak sa Hranolom u nedelju”, napisao je Kočner nedelju dana kasnije, dodajući da im on spasava njihove “zadnjice”.

U drugom nizu poruka Kočner i Žužova su ismevali Kucijaka i njegovo ubistvo.

"Osnovaću fondaciju Svetog Jana Kucijaka, patrona novinara. Ko bi bio bolji

patron nego onaj koji ima patron u sebi?", napisao je on.

Patron je slovačka reč za metak, ukazuje Denjik N. Poruke su pokazale da se pored Kočnera još nekoliko političara susrelo sa Belom Bugarom, predsednikom omladinske koalicione partije Most-Hid, na Maldivima u martu 2018, nedugo nakon ubistava. Mediji su tada izvestili da su Bugar i Kočner na istom ostrvu. Bugar je tvrdio da je to koincidencija i da su se samo pozdravili. I Kočnerov opis događaja se uklapao – on je rekao da su se sreli u restoranu i pozdravili se. Međutim, poruke poslate preko “Threeme” pokazuju da je taj susret bio više od razmene pozdrava.

“Upravo sam doručkovao sa Belom. Srešćemo se ponovo kasnije popodne… Reći ću mu šta bih ja uradio da sam na njegovom mestu… Mislim da će biti izrazito perceptivan”, naveo je Končer.

On je potom rekao Žužovoj da će se Bugar vratiti kući ranije nego što je planirao kako bi rešio krizu u vladi. Nakon popodnevnog sastanka Kočner je napisao da je Bugar zaista bio veoma perceptivan.

Žužova se zapitala kako će se ponašati Most-Hid. Ova partija nije dopustila vladi da padne, ali je Robert Fico napustio svoju poziciju. Kočner je napisao Žužovoj da “Bela nije kur**c, da ima zadnja vrata” i da je on bio taj koji mu je to usadio. Bugar je kasnije priznao za portal Akuality.sk da je na sastanku na Maldivima bilo više od pozdrava sa Kočnerom, ali da ne želi da ga povezuju sa osobama kao što je Kočner.

"Smatram da je on zao, molim vas ne povezujte me sa njim", rekao je on na konferenciji za štampu održanoj nakon što su Kočnerove poruke objavljene u javnosti 15. avgusta. Bugar je istakao da se ne sastaje sa Kočnerom i da ga ne poznaje toliko dobro kao mnoge opozicione političare. Rekao je da je iznenađen što ljudi veruju svemu što novine pišu.

Drugi političar koji se pominjao u Kočnerovim porukama je bio predsedavajući parlamenta Andrej Danko. Kočner je naložio Žužovoj da pita Danka da li će vlada pasti nakon ubistava. U njihovim komunikacijama takođe se pominje televizijska debata između Danka i Borisa Kolara, predsednika opozicione partije Sme Rodina. Kočner je napisao da je poslao Danku materijale za diskusiju.

"Obećao mi je mesec i ponudio mi finansije. Ali nisam išao na zabave sa njim ili bilo šta slično - rekao je Danko, poričući da je koristio te materijale ili svoju poziciju radi uticaja. I Fico je reagovao na objavljivanje Kočnerovih poruka i porekao da se ikad sastao sa njim na način opisan u njima.

" Možete me pitati to hiljadu puta, ići ću i na detektor laži. Šta god da Marijan Kočner kaže kako bi se odbranio je besmislica, ali postoji jedan izuzetak – ako je to usmereno protiv Smera onda, čak i ako nije potvrđeno, to je prema vama tačno " rekao je on novinarima, dodajući da su mediji poveli “džihad” protiv Smera.On je takođe istakao da ankete pokazuju da Smer može osvojiti parlamentarne izbore po peti put i ponovo ući u vladu i ukazao na stanje opozicije Marija Kucijakova, sestra ubijenog novinara, objavila je otvoreno pismo Ficu juče na svom “Fejsbuku”.

“Sve što šteti istrazi mora izaći na videlo. Važno je da javnost zna u kakvoj državi živimo. Kako su pipci mafije isprepleteni sa policijom i vladom”, istakla je ona. Na navode da je Fico optužio medije da vode diskreditujuću kampanju protiv Smera, Kucijakova je poručila: “Mediji ne šire mržnju, vi to radite. Novinari samo rade svoj posao, uprkos velikoj opasnosti u kojoj se nalaze… Gospodine Fico, ako je vaš jedini problem činjenica da su ove izveštaje objavili Denjik N i Aktuality.sk, onda mi – porodice Jana i Martine – možemo da počnemo da ih objavljujemo. Šta ćete onda reći?”.

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova ocenila je da su Kočnerovi kontakti sa političarima i pravosudnim organima tragični i stvar koja treba da ostane u prošlosti. " Važno je da se svi ti slučajevi brzo istraže", rekla je ona.

Kurir.rs/https://www.aktuality.sk

Foto YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track