Najnovije vesti

PUTIN ODLIKOVAO RUSKOG PILOTA HEROJA: Prinudno je spustio avion i spasio 233 života, a sada je dobio najvišu nacionalnu medalju! (VIDEO)
Foto: EPA

NAGRADA ZA VELIKI PODVIG

PUTIN ODLIKOVAO RUSKOG PILOTA HEROJA: Prinudno je spustio avion i spasio 233 života, a sada je dobio najvišu nacionalnu medalju! (VIDEO)

Planeta

Ruski predsednik Vladimir Putin dodelio je orden Heroja Rusije, najvišu nacionalnu medalju, pilotu Damiru Jusupovu.

Jusupov je odmah nakon poletanja uspeo da prinudno spusti avion sa 233 putnika na njivu jer je jato galebova upalo u motore.

Iskusni kapetan Jusupov rekao je da je brzo sletanje bila njegova jedina opcija i da se nije bojao da to učini. On je rekao i da se nadao da će uspeti da se vrati na aerodrom nakon što je od udara ptica otkazao jedan motor, ali pošto je ubrzo otkazao i drugi nije imao izbora.

Ljudi širom Rusije okarakterisali su Jusupova kao heroja.

"Čudno je, a ja sam stidljiv. Nisam osećao strah. Video sam ispred nas polje kukuruza i nadao se da mogu da sletim što lakše. Pokušao sam da smanjim vertikalnu brzinu pri sletanju kako bi sleteo što laganije i ravnije spustim", rekao je Jusupov novinarima u televizijskom intervjuu iz Jekaterinburga.

Putin je medalju Heroja Rusije dodelio i drugom pilotu aviona, 23-godišnjem Georgiju Murzinu, a ostatak posade je dobio druga visoka odlikovanja.

Jusupov je pozdravio svoju kabinsku posadu koja je uspela da evakuiše putnike i izvinio se putnicima jer nisu uspeli da ih dovedu do odredišta – Simferopola na Krimu.

"Želim brz oporavak svim povređenima i da se ne plaše letenja", dodao je.

Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da su 74 osobe zatražile lekarsku pomoć posle sletanja, a zdravstveni zvaničnici saopštili su da su 23 osobe odvedene u bolnicu, ali da su svi osim jedne osobe pušteni nakon pregleda.

Udari ptica u avione se često dešavaju širom sveta, iako aerodromi koriste signale za opasnost od ptica, vazdušne topove i druge metode da bi ih oterali sa piste. Motori aviona obično iseku manje ptice, koje nisu opasne, ali oni nisu dizajnirani da izdrže udare jata ptica ili većih ptica.

Neki ruski zvaničnici rekli su da je moguće da je jato galebova koje je udarilo u Jusupov avion privučeno nekom nelegalnom deponijom u blizini aerodroma.

Lokalne vlasti potvrdile su nakon proveravanja da se u blizini nalazi nekoliko deponija, uključujući i nelegalne. Mnogo jezera se takođe nalazi u blizini aerodroma Žukovski sa kog je avion poleteo, a koja privlače galebove.

Kurir.rs/Beta/AP

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...