PRIPREME ZA 75. GODIŠNJICU DANA POBEDE: Putin okuplja vladare sveta 2020.
Organizuje neviđeni skup... Vladimir Putin, predsednik Rusije, Foto: Asošijejted Pres

spektakl

PRIPREME ZA 75. GODIŠNJICU DANA POBEDE: Putin okuplja vladare sveta 2020.

Planeta -

Pozivnice za događaj decenije već su upućene Trampu, Makronu, Merkelovoj, Džonsonu, Džong Unu, Si Đinpingu...

Sve pod konac... Detalj s parade iz maja ove godine
Sve pod konac... Detalj s parade iz maja ove godinefoto: Asošijejted Pres

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin priprema neviđeni spektakl za vojnu paradu povodom 75-godišnjicu Dana pobede, koja će se održati 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi! Šef Kremlja je već uputio pozivnice svim viđenijim svetskim liderima da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj i velike su šanse da će većina, ako ne i svi, prihvatiti poziv i doputovati u rusku prestonicu.

Poseta Francuskoj

Među onima koji su dobili pozivnice nalaze se Donald Tramp, predsednik SAD, Angela Merkel, kancelarka Nemačke, Emanuel Makron, predsednik Francuske, Boris Džonson, premijer Velike Britanije, Si Đinping, predsednik Kine, Kim Džong Un, vrhovni vođa Severne Koreje...

OVO NISTE ZNALI

- Prva parada na Crvenom trgu održana je 24. juna 1945. - Učestvovalo je 40.000 vojnika i 1.400 muzičara - Sledeća je održana 1965. na 20-godišnjicu pobede - Naredna je bila 1985. i prikazano je moderno naoružanje - Zakonom iz 1995. odlučeno da se parada organizuje svake godine

Prvi koji je prihvatio poziv i pozitivno odgovorio jeste Emanuel Makron i to u telefonskom razgovoru s Putinom još krajem juna. Dvojica lidera sastaće se već u ponedeljak u rezidenciji Fort de Breganson na jugu Francuske, a uoči sastanka lidera Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta, iz koje je Rusija isključena nakon aneksije Krima. Upravo će situacija u Ukrajini biti jedna od tema razgovora Putina i Makrona.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Tramp pozitivan

Savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov potvrdio je da je Putin lično pozvao Trampa na paradu povodom obeležavanja 75-godišnjice Dana pobede i to tokom njihovog privatnog susreta na marginama samita Grupe 20, koji je održan nedavno u Osaki (Japan).

- Donald Tramp je veoma pozitivno odgovorio na poziv predsednika Putina. Nakon toga su njih dvojica diskutovali o događajima iz Drugog svetskog rata i gubicima koje su njihove zemlje imale. Takođe su istakli značaj koji je sovjetska armija imala za okončanje Drugog svetskog rata - rekao je Ušakov. Vojna parada u Moskvi je, po tradiciji, poligon na kojem Rusija svake godine predstavlja svoje najnovije naoružanje. Tako je pre neku godinu predstavljen tenk "armata", a prošle poboljšana verzija puške tipa "kalašnjikov".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja