Najnovije vesti

APOKALIPSA DOLAZI POLA VEKA RANIJE: Najnovija očitavanja otapanja glečera na Grenlandu šokirala naučnike, za dan nestalo 12 milijardi tona leda (VIDEO)
Foto: EPA

sami smo krivi

APOKALIPSA DOLAZI POLA VEKA RANIJE: Najnovija očitavanja otapanja glečera na Grenlandu šokirala naučnike, za dan nestalo 12 milijardi tona leda (VIDEO)

Planeta

Grenland je poznat po svojim glečerima, ali u poslednjih mesec dana ostrvo se topi dosad nezabeleženom brzinom, a zabeleženi su i požari, prenosi Sajens Alert.

Naučnici nisu očekivali da će se Grenland topiti ovim tempom još 50 godina - do poslednje nedelje jula topljenje je dostiglo nivo koju su klimatski modeli predviđali za 2070. godinu. I to po najpesimističnijem scenariju.

Početkom avgusta ledena ploča Grenlanda izgubila je 12,5 milijardi tona leda, više nego ijednog dana otkako su istraživači započeli da mere topljenje leda 1950. godine, izveštava Vašington post

Dramatično topljenje sugeriše da se ledeni pokrivač Grenlanda približava prekretnici koja bi ga mogla nepovratno odvesti u potpuni nestanak. Ako se to dogodi, katastrofalno podizanje razine mora progutalo bi obalne gradove širom sveta.

Sezona topljenja leda na Arktiku počinje svake godine u junu i završava u avgustu, a vrhunac topljenja beleži se u julu. Međutim, brzina topljenja leda na Grenlandu ove godine je premašila rekorde. Od 30. juna do 3. avgusta otapanje je zabeležano na 90 odsto površine Grenlanda, ispuštajući 55 milijardi tona vode tokom 5 dana.

Ekstremno topljenje usledilo je tokom najtoplijeg meseca ikad zabilježenog, dok je intenzivni toplotni talas harao Evropom, a potom stigao i do Grenlanda.

Slično nadprosečno topljenje zabeleženo je u Švajcarskoj - glečeri su tamo izgubili 800 miliona tona leda tokom toplintnih talasa u junu i julu. Na Aljasci je takođe u julu zabeleženo rekordno otapanje leda.

Naučnici su na Grenlandu snimili brojna videa leda koji se topi i nabujalih reka, kao i novonastalih jezera.

Meteorolozi, klimatološki naučnici i geolozi su kombinovali podatke koje su zabeleženo na Grenlandu kako bi došli do tačnih razmera topljenja leda.

Što se tačno događa na Grenlandu, najbolje pokazuju uporedni satelitski snimci.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...