ISPLIVALI TAJNI DOKUMENTI O JEZIVIM ZLOČINIMA UKRAJINSKE VOJSKE U DONBASU: Upadali su u kuće, silovali i ubijali žene, gazili civile oklopnim vozilima! (FOTO)
Foto: Printscreen: Youtube/View Army

zverstva

ISPLIVALI TAJNI DOKUMENTI O JEZIVIM ZLOČINIMA UKRAJINSKE VOJSKE U DONBASU: Upadali su u kuće, silovali i ubijali žene, gazili civile oklopnim vozilima! (FOTO)

Planeta -

Bivši poslanik Vrhovne rade iz partije regiona Aleksej Žuravko objavio je na Fejsbuku skenirane izveštaje o prekršajima vojnika Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Dokumenta koja su upućena ministru odbrane Ukrajine Stepanu Poltoraku, bacaju svetlost na period od 2014 do 2015. godine. U izveštaju, kako tvrdi Žuravko, govori se o porastu broja zločina protiv civila u Donbasu.

Kako se navodi u izveštaju, jedan od "vojnika po ugovoru" je nezakonito upao u kuću 2014. godine, silovao devojku i ubio oca koji ju je štitio. Drugi vojnik koji je upravljao oklopnim vozilom, pregazio je dva pešaka, od kojih je jedan na mestu bio mrtav. Govori se i o bekstvu dva vojnika iz brigade koji su zatim upali u kuću i ubili dve žene.

U svim slučajevima su bile pokrenute istrage po predmetu "ubistvo s predumišljajem". Kako se navodi u dokumentima, ukupno je bilo zabeleženo 20 ovakvih slučajeva. U ovom periodu je od ruku ukrajinskih vojnika u Donbasu život izgubilo 60 civila, pokazuje se izveštaj.

U aprilu 2014. godine ukrajinske vlasti su počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa koje su proglasile nezavisnost nakon državnog udara u zemlji. Prema podacima UN, oko 13000 ljudi je postalo žrtva konflikta.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja