PRITISAK NA RADNIKE DA DOĐU NA MITING: Ko ne sluša Trampa, ostaje bez dnevnice
Foto: AP Susan Walsh

Sad

PRITISAK NA RADNIKE DA DOĐU NA MITING: Ko ne sluša Trampa, ostaje bez dnevnice

Planeta -

VAŠINGTON - Amerika sve više liči na zemlje trećeg sveta, a tome u prilog ide i informacija da su nadležni iz jedne rafinerije ucenili radnike smanjenjem prihoda ukoliko ne dođu na miting predsednika Donalda Trampa.

Ova praksa uobičajena za zemlje sa autokratskim režimima novost je u Americi, koja sebe predstavlja kao bastion demokratije i ljudskih prava.

Uputstva radnicima

Naime, zaposlenima u „Šelovoj“ rafineriji u Pensilvaniji, u kojoj je predsednik Tramp održao govor u utorak, rečeno je da ako ne žele da prisustvuju predsednikovoj poseti, mogu da biraju plaćeno odsustvo, ali bez nadoknade za prekovremene sate ili da za taj dan ne prime platu.

foto: AP Susan Walsh

Radnici koji su se odlučili da prisustvuju govoru dobili su instrukcije kako da se ponašaju, što je značilo da ne protestuju protiv predsednika. Uputstva radnicima su prosleđena u dopisu u koji je CNN imao uvid.

- Vaše prisustvo nije obavezno. To će se smatrati opravdanim odsustvom. Međutim, onima koji ne prisustvuju neće biti isplaćen prekovremeni rad u petak - navodi se u poruci zaposlenima.

Portparol „Šela“ Kurtis Smit potvrdio je da je radnicima rečeno da neće dobiti deo prekovremene zarade. Trampova poseta rafineriji bila je zvanični događaj u organizaciji Bele kuće.

Rat protiv sindikata

On je radnicima rekao da treba da ustanu protiv svojih sindikalnih vođa ukoliko oni odbiju da podrže drugu nominaciju aktuelnog predsednika države.

- Razgovaraću sa nekim vašim sindikalnim vođama i reći ću im „Nadam se da ćete podržati Trampa.“ Okej? A ako me ne podrže, glasajte protiv njih i izbacite iz iz fotelja zato što ne rade svoj posao. To je istina. Istina je! Izbacite ih iz fotelja - poručio je Tramp radnicima.

Predsednik najavio

ANTIFAŠISTI SU TERORISTI

foto: AP Noah Berger

Uoči velikih protesta koji su u subotu održani širom SAD zbog zakona o oružju, a posle dve masovne pucnjave u kojima je više od 30 osoba poginulo, Tramp je na Tviteru poručio da razmišlja da pokret Antifa proglasi za terorističku organizaciju. Tokom protesta u Portlandu došlo je do sukoba antifašista i desničara. Šest osoba povređeno, a 13 uhapšeno.

Kurir.rs/Foto: AP Susan Walsh

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track